Politiet undersøger stadig mulig misrøgt af kvæg og heste

Selvom Østjyllands Politi ikke selv har fundet kritisable forhold på Mols, undersøger de stadig en række anmeldelser mod Naturstyrelsen og Molslaboratoriet.

Der har været heftig debat om forholdene for både kvæg og heste, som bliver brugt til naturpleje på flere arealer på Mols.

Senest er det kommet frem, at en dyrlæge fandt kritisable forhold på Naturstyrelsens jord, hvor kvæg græsser.

- Flere af dem har allerede aborteret døde fostre, fordi de ikke har næring/energi nok til at opretholde drægtigheden. I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende, står der i rapporten fra Dyrlæger & Kos besætningsrapport.

En besætningsrapport fra organisationen Dyrlæger & Ko viser, at Naturstyrelsens fritgående kvæg ved Mols Bjerge i vinter sultede i en sådan grad, at det er på kant med dyrevelfærdsloven.

Politiets dyreenhed besøgte efterfølgende området 5. marts, men fandt ingen kritisable forhold på det visit sammen med Fødevarestyrelsen.

- Der er ikke nogen, som er blevet sigtet, men vi har fået anmeldelser om flere forskellige forhold, som vi er i gang med at efterforske, siger kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvor mange anmeldelser er der, og hvad drejer det sig om?

- Det kan jeg ikke konkret nævne, men det er forskellige forhold i relation til dyrene, og dem er vi ved at kigge på for samlet at vurdere, om der er nogen, der skal sigtes eller ej.

Hvad tidsperiode er der tale om?

- Vi har ikke kunnet konstatere noget ved de tilsyn, vi har ført i marts, men vi har fået anmeldelser på en række tidligere forhold, som strækker sig over forskellige tidsperioder.

Molslaboratoriet bliver stadig også undersøgt

På nabogrunden har Naturhistorisk Museum 120 hektar vild natur, hvor heste og kvæg græsser året rundt uden at blive fordret. Stedet går også under navnet Molslaboratoriet.

Der er lige nu 22 heste som en del af Molslaboratoriets rewildering-projekt.
Der er lige nu 22 heste som en del af Molslaboratoriets rewildering-projekt.

Der har været flere forhold, som er blevet kritiseret på området, og efterfølgende besøgte politiets dyreværnsenhed og Fødevarestyrelsen også området 5. marts og 19. marts.

- Her fandt vi ikke forhold, der kræver yderligere efterforskning, siger Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi.

Hestedyrelæge Jens Kristoffersen har også anmeldt medarbejdere hos Molslaboratoriet for en række ting. Hvad er der sket med den sag?

- Den sag er vi stadig i gang med at undersøge nærmere.

Direktør Bo Skaarup og to navngivne medarbejdere på Mols Laboratoriet er blevet meldt til Østjyllands Politi af dyrlæge Jens Kristoffersen. Anmeldelsen handler om pasning af de dyr, der indgår i Molslaboratoriets projekt med at lade kvæg og heste passe naturen på laboratoriets arealer.

Den anerkendte hestedyrlæge fra Mols, Jens Kristoffersen, er stærkt kritisk over for Molslaboratoriets metoder, og han anmeldte dem for flere forhold - blandt andet for at dække over alvorlige problemer med dyrevelfærden.

Hos Østjyllands Politi kan kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen ikke afvise, at der vil komme yderligere tilsyn i fremtiden.

- I så tilfælde vil det ske i tæt samarbejde med Fødevarestyrelsen, siger han.