Penge til musikcafé for udsatte: Men det er langt fra nok
Musikprojekt for udsatte borgere i Syddjurs er kommet på det kommunale budget, men det er stadig uvist om Kafé Kolind kan fortsætte musikundervisningen.
Slaget blev vundet, men kampen er langt fra forbi.
Sådan kan følelsen hos Kafé Kolind opsummeres for tiden. Forud for de kommunale budgetforhandlinger slog stedet på tromme for deres succesrige musikprojekt Balladebandet.
Musikundervisningen er blevet et fast holdepunkt i mange udsatte borgeres hverdag, og via eksterne rapporter er projektets effekter dokumenteret.
- Det er første gang, jeg mærker en umiddelbar spontan glæde ved noget, som jeg bare gør med mine hænder. Det er ubeskriveligt, hvor meget godt det har gjort for mig, har brugeren Anne Sofie Frausing Christiansen tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er alt sammen godt, men de er ved at løbe tør for penge, og derfor sendte Kafé Kolind en ansøgning af sted til Syddjurs Kommune på 900.00 kroner.
Det opråb har politikerne hørt og honoreret med 100.000 kroner årligt de næste fire år.
- Vi er rigtige glade for pengene og anerkendelsen, siger Bente Fogh Møller, daglig leder af Kafé Kolind:
- Men det redder ikke musikprojektet, for det dækker ikke de udgifter, der er ved at drive det videre.
Kan blive nemmere at søge fonde
I forvejen modtager Kafé Kolind i omegnen af 900.000 kroner årligt af Syddjurs Kommune til at drive deres sociale arbejde.
Derfor kan det lyde af meget, at de ansøger om yderligere 900.000 kroner årligt, men et fagligt stærkt musikprojekt med konkrete resultater koster penge, forklarer Bente Fogh Møller.
- Der er lønninger til musikpædagog, husleje og udstyr, og så arrangerer vi årligt en stor musikfestival for udsatte borgere fra hele landet, siger hun.
I år skulle Sussie og Leo have spillet, men festivalen blev aflyst i sidste øjeblik pga. coronasituationen.
Konkret vil Bente Fogh Møller nu bruge lovningen på 100.000 kommunale kroner i jagten på at fortsætte projektet.
-Det er et positivt signal og et kvalitetsstempel, at kommunen støtter projektet, siger hun.
I projektets første to leveår har SATS-puljen støttet projektet, og Kafé Kolind har forsøgt at finde andre donorer - dog uden held endnu.
- Vi har to fonde, som har svaret, at vores projekt er fantastisk, og at vi kan vende tilbage igen næste år. For lige nu er de pålagt at fokusere på corona i deres tildelinger, men det er bare vildt problematisk for os, for vi har ikke et år, siger Daniel Demsitz, der er musikpædagog og projektleder i musikprojektet.
På budget i 11. time
Syddjurs' budgetforlig var et smalt forlig med kun Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet.
Socialdemokraten Jan Fischer anerkender, at det var Dansk Folkeparti, som tog forslaget om de 100.000 kroner med til forhandlingsbordet.
- Og vi beholdte forslaget, efter de var ude af forhandlingerne, og alle partier bag budgettet bakker op om bevillingen, siger Jan Fischer, som også er formand for social- og ældreudvalget i Syddjurs.
Han ved godt, at de 100.000 kroner i sig selv ikke holder projektet kørende.
- Vi viser vores velvilje, og når en kommune bakker op, så kan det blive lettere at ansøge eksterne fondsmidler, siger han.
Hvorfor ikke give det fulde beløb, som Kafé Kolind mener, det koster at fortsætte projektet?
- Der er ikke noget, jeg hellere ser, end at musikken fortsætter med at spille i Kafé Kolind, men som politikere er vi også ansvarlige for at varetage en række skal-opgaver på social- og ældreområdet, og der er ikke penge til det hele.