Lone fyret på plejehjem: Jeg ville ikke selv blive gammel sådan et sted
I sidste uge blev Lone Alsted fyret på plejehjemmet Søhusparken i Ebeltoft, ligesom 15 andre af hendes kolleger. Hun frygter, at det kommer til at gå hårdt ud over de ældre.
I fem år har Lone Alsted sørget for, at de ældre på plejehjemmet Søhusparken i Ebeltoft har haft mulighed for blandt andet at komme på ture, spille petanque eller dyrke yoga. Nu er det slut, efter hun i sidste uge var en af de 16 medarbejdere på plejehjemmet, som blev fyret på stedet.
Hun er naturligvis ked af at være blevet fyret, men endnu mere er hun bekymret for, hvad det betyder for beboerne på stedet.
- Det betyder jo, at der ikke bliver aktiviteter for borgerne mere. Kommunen har slået på det her med ensomhed blandt ældre, og at vi skal holde livskvaliteten oppe. Det mener jeg absolut ikke, vi gør ved at afskaffe aktiviteterne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Også formand for stedets pårørenderåd, Irma Møller, er oprørt over de mange fyringer, som ifølge Syddjurs Kommune er sket på grund af budgetoverskridelser og en for høj grundnormering på plejehjemmet.
- Det ene øjeblik råber de op om mangel på varme hænder - det næste fyrer de dem. Hvad er det for noget? Det er ikke i orden, siger hun.
Et lyspunkt
Hendes mor på 97 år bor på Søhusparken, og Irma Møller er meget bekymret for, hvad fremtiden skal bringe. Netop aktiviteterne på Søhusparken var et af lyspunkterne, mener hun.
- Det var dem, der var prikken over i'et. Når Lone kom ind, så lyste folk op, fordi de vidste, at der skulle ske noget, siger hun.
Hun har dog ikke tænkt sig at give op, og hun har allerede meddelt borgmester Michael Stegger Jensen (S), at det ikke kommer til at gå stille af sig.
- Jeg har sagt til borgmesteren, at hvis han ikke får styr på det her, så står jeg hver gang der er byrådsmøde med et banner, hvor der står: "Besparelser på plejehjem er lig med aktiv dødshjælp".
Svar fra Syddjurs Kommune
TV2 ØSTJYLLAND har bedt Syddjurs Kommune svare på kritikken fra Irma Møller og Lone Alsted.
Direktør for Sundhed og Dannelse Anders Blæsbjerg Baun har sendt et skriftligt svar, som du kan læse her:
'Det har været en stor beslutning at opsige medarbejdere på blandt andet Søhusparken, men det har været nødvendigt for at kunne sikre overholdelsen af det vedtagne budget. Man skal huske, at der er ca. 475 medarbejdere samlet set på vores plejehjem og at vores vedtagne serviceniveau fastholdes.'
'Jeg har dog fuld forståelse for, at man kan have bekymring for både bemanding og de kommende aktiviteter på Søhusparken fremover. Jeg kan love, at det er noget både områdelederen og chefen for Sundhed og Ældre vil se nøje ind i hen over den kommende måneds tid, for at sikre et godt arbejdsmiljø og en tryg dagligdag for beboerne fremover.'
'Helt grundlæggende vil vi fortsætte med at tilbyde aktiviteter for beboerne. Vi vil involvere både medarbejdere og frivillige, men også se ind i aktiviteter, som vi kan tilkøbe fra gang til gang. Det er noget vi allerede gør og det kan for eksempel være musikarrangementer, cirkus, teater og hestevognskørsel, mens de aktiviteter som medarbejderne kan stå for kan være bankospil, en-til-en aktiviteter i form af spil, samtaler, højtlæsning, gåture m.m.'
'Vores mål er, at medarbejderne vil få mulighed for at blive inddraget mere i sociale aktiviteter, end de har været tidligere. Det vil give både livskvalitet for beboerne og arbejdsglæde for personalet.'
Savner specifik grund
Ud over at bekymre sig om de borgere, som hun har hjulpet til en bedre hverdag gennem fem år, undrer Lone Alsted sig over måden, fyringerne skete på. Det blev meldt ud en uge før fyringerne blev gennemført, at besparelserne var på vej.
- Man bliver ringet op på telefon og får det at vide ganske kort. Det havde været på sin plads med en indkaldelse til en samtale og få en snak med en leder om det, mener hun.
Hun savner desuden en specifik grund til, at netop hendes navn var blandt de 16, som ikke længere har arbejde på Søhusparken.
- Jeg har bare fået at vide, at det er udvalgt ud fra tre overordnede punkter, som handler om faglig kompetence, opgavevaretagelse og personlige kompetencer. Men jeg savner en specifik grund, siger hun
At fyringerne er sket så kort tid efter, besparelserne blev meldt ud, har ifølge Lone Alsted skabt masser af uro på Søhusparken.
Skyldes budgetoverskridelse og for høj grundnormering
Fredag lød det i en pressemeddelelse fra Syddjurs Kommune, at 29 medarbejdere er blevet fyret på kommunens plejehjem.
16 medarbejdere på Søhusparken i Ebeltoft
9 medarbejdere på Lillerupparken i Rønde
3 medarbejdere på Frejasvænget i Kolind
1 medarbejder på Rosengården i Hornslet
- Det skyldes et merforbrug i 2022 bredt set. Desuden har der været et højt vikarforbrug og meget sygefravær. På Søhusparken og Lillerupparken har grundnomeringen været for høj i forhold til budgettet, og det er derfor, det er et ret stort antal medarbejdere, det drejer sig om her, sagde Anders Blæsbjerg Baun, direktør for Sundhed og Dannelse i Syddjurs Kommune i den forbindelse.
Kommunen vil omplacere de fyrede medarbejdere til andre job inden for fagområdet, så vidt det er muligt. Ifølge Anders Blæsbjerg Baun går det arbejde i gang nu, og det vil være op til en individuel vurdering, om de opsagte medarbejdere kan varetage de konkrete stillinger, der er til rådighed lige nu.
- Det er ganske kort tid, vi har vidst det. Det gav masser af uro og snak i krogene, fordi man ikke vidste, hvem eller hvor mange, det drejede sig om, siger hun.
Lone Alsted er 62 år og havde regnet med, at efterlønnen ventede om halvandet års tid.
- Hvad gør jeg så nu? Det er svært at finde et job i min alder. Jeg synes ikke, de kan være bekendt at fyre nogle af de ældste. Det var ikke den måde, jeg regnede med, jeg skulle fra mit arbejdsliv, siger hun.
Syddjurs Kommune har meldt ud, at man vil forsøge at omplacere de fyrede medarbejdere til andre job i kommunen, men Lone Alsted regner ikke med, at der bliver noget til hende.
- Jeg er ikke blevet tilbudt en omplacering, og jeg har svært ved at se, hvordan de kan finde det til mig, når det, jeg laver, er blevet sparet væk alle steder.
Jeg kan love dig én ting: Jeg skal aldrig på plejehjem! Så vil jeg hellere dø
Vil hellere dø
I de fem år, hun har været på Søhusparken, er arbejdsforholdene ifølge Lone Alsted blevet dårligere på hendes fagområde. Da hun begyndte var de to aktivitetspædagoger på fuldtid, men da hendes kollega stoppede, blev timerne sat ned for afløseren, som endte med at blive fyret på grund af besparelser.
- Jeg frygter for de mennesker, som kommer på plejehjem. Jeg ville ikke selv på plejehjem sådan et sted, som Søhusparken bliver, konstaterer hun.
Det sidste er Irma Møller helt enig i.
- Jeg kan love dig én ting: Jeg skal aldrig på plejehjem! Så vil jeg hellere dø.