Djurs Sommerland ønsker overnattende gæster: Lugtgener fra svineproduktion ændrer planen

Djurs Sommerland ønsker at udvide med overnatningsmuligheder, men lokalplanen er nu ulovliggjort. Årsagen er lugtgener fra naboens svineproduktion.

Djurs Sommerland er med sine omkring 800.000 årligt besøgende en af de mest besøgte forlystelsesparker i Norden. 

Derfor ønsker forlystelsesparken nu at udvide, sådan at de mange besøgende får mulighed for at overnatte i parken. 

- Vi ser en efterspørgsel efter at overnatte tæt på Djurs Sommerland, og samtidig håber vi på, at kunne skaffe endnu flere gæster til Djurs Sommerland og hele Djursland, fortæller Djurs Sommerlands administrerende direktør Henrik B. Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Men det ønske blev der hurtigt lukket ned for. 

Lokalplan ulovliggjort efter klage fra nabo

For selvom Syddjurs Kommune i slutningen af april 2019 endelig fik vedtaget lokalplanen over et rekreativt område til Djurs Sommerland, er denne nu ulovliggjort.

Planklagenævnet modtog i maj 2019 en klage over afgørelsen, og vælger derefter at ophæve lokalplanen.

På billedet ses afstanden mellem Djurs Sommerland og Brdr. Thorsens biogasanlæg.
På billedet ses afstanden mellem Djurs Sommerland og Brdr. Thorsens biogasanlæg.

Klagen kom fra Djurs Sommerlands nabo. For ved siden af forlystelsesparken ligger Brdr. Thorsens biogasanlæg. 

Gæster kan generes af lugt fra svineproduktion

Sagen er, at Brdr. Thorsen i 2018 ansøgte om tilladelse til at udvide svineproduktionen på ejendommen. 

Den klagende Brdr. Thorsen opnåede miljøgodkendelse til dette, men modtog først godkendelsen efter at udvidelsen af Djurs Sommerlands var blevet godkendt. 

Problemet ligger nu i, at udvidelsen af Djurs Sommerlands rekreative område kommer til at overskride lugtgeneafstanden til Brdr. Thorsens udvidede svineproduktionsområde.

quote Vi må finde en løsning, der passer både os og vores naboer.

Henrik B. Nielsen, administrerende direktør i Djurs Sommerland

Hvis forlystelsesparken i så fald udvider til en feriepark, vil lugten fra svineproduktionen altså i høj grad kunne genere de overnattende gæster. 

Djurs Sommerland tager let på sagen

Selvom lokalplanen nu er ulovliggjort, tager Djurs Sommerlands administrerende direktør Henrik B. Nielsen let på situationen.

- Nu skal vi have et møde med kommunen. Vi har tilstrækkeligt med arealer, og så må vi finde en løsning, der passer både os og vores naboer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Afdelingslederen for Brdr. Thorsens biogasanlæg, Steffen Thorsen, ønsker ikke at udtale sig om sagen. 

Sådan skulle Djurs Sommerland udvides

Lokalplanen havde i 2019 slået fast, at den nye feriepark skulle omfatte overnatningsfaciliteter i form af hotel med værelser samt hytter. 

Ferieparken skulle derudover bestå af receptioner, spisesteder, personalefaciliteter, depoter, indendørs og udendørs legeområder, kiosker, salgssteder med eksempelvis souvenirs, samt en butik med dagligvarer til de besøgende. 

Også overnatningsfaciliteter i form af pladser til campingvogne, autocampere, telte, campinghytter, servicebygning og udendørs legeområder, var en del af lokalplanen, der nu er ulovliggjort.

Idékatalog for udvidelsen af Djurs Sommerlands rekreative område. Ferieparken ville blandt andet omfatte et hotel, hytter, spisesteder og en dagligvarebutik.
Idékatalog for udvidelsen af Djurs Sommerlands rekreative område. Ferieparken ville blandt andet omfatte et hotel, hytter, spisesteder og en dagligvarebutik. Foto: JORA Entertainment