Anklage: Tyve skar tage op fra Skagen til Sønderborg

Politiet har kaldt to mænd og to kvinder for omrejsende kriminelle. Nu skal retten afgøre, om det er rigtigt.

Retten i Randers vurderer beviserne mod de angiveligt omrejsende tyve fredag og muligvis også mandag i denne uge.

Vinkelslibere, skærebrændere, grensave, skruetrækkere, keglebor og en flækøkse.

Alt dette værktøj står to mænd og to kvinder til at miste, hvis de findes skyldige i en straffesag, som nu kommer for retten.

Tiltalen drejer sig om, at de adskillige gange skal have forsøgt at skære sig ind i supermarkeder og banker ved at bryde gennem taget på bygningerne, blandt andet i Knebel på Syddjurs. 

Værktøjet til de påståede natlige kriminelle udflugter rundtom i Jylland og på Fyn ønsker anklagemyndigheden nu at få konfiskeret, fremgår det af anklageskriftet.

Læs også Savnet blev for stort: 16-årige Jonas cyklede 85 km

Det samme gælder walkie-talkies, arbejdshandsker, rygsække, en lommelygte og en mørk hue - samt kontanter på godt 80.000 og så "diverse dansk chokolade".

01:35

VIDEO: Lasse Jørgensen her har haft besøg af indbrudstyve tre gange i sit hjem, men tredje gang tog han sagen i egen hånd og smed tyven i bagagerummet.

Luk video

Risikerer udvisning

Kvartetten blev anholdt i oktober, blandt andet ved et sommerhus nær Sæby. Kort efter blev de af politiet fremhævet som et eksempel på det fænomen, som kaldes "omrejsende kriminelle".

De fire er rumænske statsborgere og risikerer udvisning, såfremt de findes skyldige. 

- Vi har været på sporet af dem i noget tid, så jeg er ganske godt tilfreds med, at vi nu har fået dem anholdt, udtalte den daværende leder af specialgruppen, Brian Voss Olsen.

Tiltalen nævner 17 tilfælde, hvor gerningsmænd forsøgte at gå ovenfra og ned, da de gik på rov særligt i supermarkeder i mindre byer.

Læs også Tredje gang indbrudstyven kom, fik Lasse nok: Smed ham i bagagerummet

SuperBrugsen, Aldi, Spar, Min Købmand, Meny, en tankstation og et par banker er nævnt i anklageskriftet.

Loftet var stærkt

De fire kom vidt omkring både i Jylland og på Fyn fra august til oktober, hævdes det. Fra Skagen i nord til Sønderborg i syd. Andre gerningssteder var blandt andet Hemmet, Ødsted, Give, Knebel, Filskov, Kirkendrup, Holluf Pile og Vester Sottrup.

I en række tilfælde bimlede en tyverialarm, og også andre gange var udbyttet et rundt nul. Et sted - hos Dagli'Brugsen i Harboøre - var loftet så stærkt, at selv de påståede specialister ikke formåede at trænge igennem det.

Fire gange var der et udbytte i form af kontanter.

Læs også Store lokale forskelle: Så mange er smittet og testet i din kommune

De fire tiltalte, der er i alderen fra 20 til 45 år, nægter sig skyldige. Retten i Randers vurderer beviserne fredag og muligvis også mandag.