Trine er udviklingshæmmet og må ikke få hjælp derhjemme

38-årige Trine Assentoft er efter mange år i bofællesskab flyttet i egen bolig, men Skanderborg Kommune har givet hende afslag på bostøtte i eget hjem.

Sidste år flyttede 38-årige Trine Assentoft fra Galten i egen bolig. Det meste af sit liv har hun boet i bofællesskab.

- Jeg har altid gået og drømt om, at jeg gerne vil ud for mig selv, siger Trine Assentoft til TV2 ØSTJYLLAND.

Trine Assentoft er epileptiker og udviklingshæmmet.

- Jeg synes egentligt, jeg klarer mig selv rimelig okay. Men jeg har stadigvæk brug for lidt hjælp og støtte, fortæller hun.

Derfor har hun ansøgt Skanderborg Kommune om at få en bostøtte, som kommer forbi hende derhjemme.

Hun kan have svært ved at forstå post fra det offentlige, banken eller lignende.

- Hvis der kommer flere papirer væltende ind ad døren eller beskeder, så bliver jeg forvirret og stresset, og jeg går ned. Jeg bliver så ked af det, og jeg magter ikke mere, siger Trine Assentoft.

Men Skanderborg Kommune har givet hende afslag, og henviser hende i stedet for til at benytte en åben rådgivning hver torsdag i Væksthuset i Skanderborg.

- Jeg vil have en bostøtte, som kommer her i mit eget hjem og snakker og ser til mig én gang om ugen og hjælper mig med de ting, jeg har behov for, siger Trine Assentoft.

VIDEO: Trine Assentoft har boet i bofællesskab i en stor del af sit voksne liv. Hun er glad for at flytte for sig selv, men ville ønske, at hun kunne få en bostøtte i eget hjem.

Vil bruge ressourcerne bedst muligt

Trine Assentoft har klaget over Skanderborg Kommunes afgørelse, om afslag på bostøtten i eget hjem, og derfor ender den i Ankestyrelsen. 

Afdelingsleder Mikael Kunst ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men udtaler generelt.

- Det handler om, kan støtten være mindre indgribende. Kan mindre gøre det. Det er det, som paragraf 82 åbner for. Det er en kan-bestemmelse, så det er noget byrådet tager stilling til, om man ønsker at bruge, siger afdelingsleder i sundhed, omsorg og handicap i Skanderborg Kommune, Mikael Kunst og fortsætter.

- Det handler dybest set om at bruge ressourcerne bedst muligt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

68 har været igennem den åbne rådgivning

I 2019 besluttede politikerne i Skanderborg Kommune, at man fremover skulle benytte sig af servicelovens paragraf 82a og 82b som en mulighed – holdt op imod paragraf 85.

- Paragraf 85 støtte er kendetegnet ved, at en bostøtte kører ud til en borgers hjem. Den anden form for støtte er kendetegnet ved, at en borger tager ud til et fællesskab, siger Mikael Kunst til TV2 ØSTJYLLAND.

Her under corona er den åbne rådgivning nedlukket – så indtil den åbner igen, så får Trine Assentoft foreløbig støtte derhjemme.

Mikael Kunst fortæller, at 68 borgere har været igennem den åbne rådgivning.

- Under halvdelen har efterfølgende søgt om at få en permanent bostøtte, siger Mikael Kunst, som ikke ved, hvor mange som har fået tildelt støtten efterfølgende.

Servicelovens paragraf 82a, 82b og 85:

- Det er ikke tænkt som en spareøvelse

Udefra vil man tænke, det her er en spareøvelse. Er det også det?

- Når man siger spare, så er det negativt ladet. Det handler om at bruge ressourcerne mest optimalt. Man kan også handle hurtigere. Det er ikke tænkt som en spareøvelse, men det er tænkt for at gøre tingene mere fleksibelt og mere hensigtsmæssigt end tidligere, fortæller Mikael Kunst.

Men man sparer penge på det?

- Det tør jeg ikke sige, om man gør endnu. Lige nu er det ikke det, vi måler på. Det er jo ikke der, de mange millioner er, hvis man endelig skal spare på det her område, siger Mikael Kunst.

quote Hvis der er nogle, der er utilfredse, og ikke synes, de får den støtte, de bør have, så skal de åbne munden enten direkte eller igennem andre.

Mikael Kunst, afdelingsleder, Skanderborg Kommune.

- Hvis der er nogle, der er utilfredse, og ikke synes, de får den støtte, de bør have, så skal de åbne munden enten direkte eller igennem andre. Hvis vi ikke gør det hensigtsmæssigt nok, så retter vi jo ind dybest set, siger Mikael Kunst.

Trine Assentoft afventer nu Ankestyrelsens afgørelse, og hun er stadig glad for at bo selv og ønsker ikke at flytte tilbage til et bofællesskab.


VIDEO: Her fortæller socialudvalgsformand i Skanderborg Kommune, Anders Rosenstand Laugesen, hvorfor man har valgt at lave fælles åben rådgivning i stedet for bostøtte hjemme. LIVE fra 16. maj 2021.

Mest læste

Mere fra Skanderborg

Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne