Plads til flere læger: Sundhedshus udvides for 18 mio.

Skanderborg Sundhedshus skal blive en inspiration for andre, hvor flere læger er samlet under ét tag.

Skanderborg Sundhedshus ligger på Sygehusvej i Skanderborg. Nu skal der skabes plads til flere læger her. Foto: Region Midtjylland

Skanderborg Sundhedshus skal ombygges og der skal skabes plads til tre nye læger. Onsdag aften besluttede et enigt regionsråd i Region Midtjylland, at man skal sætte gang i endnu en udvidelse.

- Vi kan få endnu flere praktiserende læger ind under taget. Det bliver et omdrejningspunkt for sundhedsindsatsen i Skanderborg Kommune, fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Natugler skal bekæmpe rotter: Nu er fem flyttet ind

Ombygningen skal skabe plads til tre praktiserende læger, som tripper for at flytte ind. Her er forskellige faglæger samlet under ét tag - og det er den vej, man gerne vil gå flere steder.

- Det er et rigtigt velfungerende sundhedshus, vi har i Skanderborg. Det kan blive en model for det, man gerne vil gøre flere steder i resten af landet, fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Udover pladsen til den nye flerlægepraksis, så skal der laves bedre adgangsforhold for handicappede.

Skanderborg er skoleeksemplet på alt det, vi gerne vil med vores sundhedshuse. 

Annette Roed, formand for Nære Sundhedstilbud.

Læs også Ledelse hagles ned efter læge-fyring: "Heksejagt", "pinligt", "svinestreg"

Ombygning for 18,3 millioner kroner

Det er regeringen som netop har besluttet, at anlægsloftet skal suspenderes. Regionerne er blevet bedt om at fremrykke allerede planlagte anlægsinvesteringer.

- Nu har vi endelig fået lov at bruge de penge, vi har på kistebunden, og kan sætte gang i ombygningen uden at skulle skyde andre projekter, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er glad for, at regionen har fået lov til at bruge de penge, som den har på kistebunden. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Regeringen mener, at når anlægsloftet suspenderes, og regionerne kan gå i gang med at investere i projekter, så vil det hjælpe dansk erhverv og sikre arbejdspladser. Det mener regionsrådsformanden også.

- Ja, det tror jeg. Og det er oplagt med lidt mindre projekter, da det også bliver muligt for lokale og regionale håndværkere at byde ind. i en tid, hvor det er svært for mange, siger Anders Kühnau (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Klar melding fra flere sider: Derfor sker der svigt på plejehjem

I 2018 og 2019 tildelte staten i alt 6,17 mio kroner fra puljen til Skanderborg Sundhedshus.

Den resterende del af ombygningen vil koste i alt 18,3 mio kroner, som skal betales af Region Midtjylland, Skanderborg Kommune og de to hold læger, som skal flytte ind i den nye tagetage.

- Pengene fra staten var ikke nok, da det har vist sig at blive dyrere at etablere den sidste etape, end vi havde regnet med. Og Skanderborg Kommune ville ikke lægge flere penge, så vi har nu fundet de resterende penge. Merudgiften var vi nødt til at tage i regionen, og så har de praktiserende læger spyttet lidt i, og så får de en nedsat husleje, siger Anders Kühnau (S). 

Det er et af de steder, som man vil kigge efter i forhold til, hvordan man kan organisere sådan et sundhedshus.

Annette Roed (S), formand for Nære Sundhedstilbud.

Sundhedshus vil inspirere andre

I regionen vil man gerne samle private-, kommunale- og regionale-sundhedstilbud i de samme sundhedshuse. 

- Det er et af de steder, som man vil kigge efter i forhold til, hvordan man kan organisere sådan et sundhedshus, siger Annette Roed (S), som er formand for Nære Sundhedstilbud i regionen.

Læs også Sundhedsstyrelsen anbefaler flere værnemidler i ældrepleje

Det skal være nemt og tilgængeligt for patienterne og det er en fordel, når flere tilbud er samlet ét sted, fortæller hun.

- Når patienten kommer til sundhedshuset, så er det vigtigt, at der er mange forskellige tilbud. Hvis man har behov for en type behandling, så kan man hurtigt komme til den, siger Annette Roed (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Derudover kan de forskellige faglæger inspirere hinanden, mener hun. 

Ombygningen af Skanderborg Sundhedshus forventes at gå i gang efter sommerferien.

Læs også Ninas opfindsomme far udrydder potentiel smittebombe på skolen

Fakta:

  • Ombygningen skal skabe plads til de praktiserende læger, Julie Damgaard, Sisse Leth og Lise Bøg.
  • Sisse Leth driver i dag solopraksis og flytter efter ombygningen sammen med Julie Damgaard og Lise Bøg, der i dag driver Lægerne Vestergade.
  • I den anden halvdel af den ny-indrettede tagetage vil Familielægerne, som allerede er en del af sundhedstilbuddene i Skanderborg Sundhedshus, flytte ind.
  • Skanderborg Sundhedshus huser kommunale tilbud, regionale klinikker, socialpsykiatri, tre lægeklinikker, to speciallæger, tandklinik, kiropraktor og fysioterapi, cafe og mødelokaler.
  • Ombygningen til i alt 18,3 mio kr finansieres med 6,17 mio kr fra staten, 1,5 mio. kr fra Skanderborg Kommune, 2 mio kr fra lægerne og 8,63 mio kr fra Region Midtjyllands anlægspulje.
  • Ombygningen ventes at gå i gang i 3. kvartal 2020, og løbende blive ibrugtaget.

Kilde: Region Midtjylland