Nu kan supercykelstier blive en realitet i hele Østjylland

Ni østjyske kommuner har tilkendegivet, at de vil arbejde sammen om at få lavet et helt net af supercykelstier, der spreder sig over hele Østjylland.

Ni østjyske kommuner ser netop nu på muligheden for et net af supercykelstier, så man slipper for at cykle i vejkanten.

Tager man en tur på jernhesten, er det både godt for sundheden, for klimaet og for pengepungen, hvis alternativet er bil eller offentlig transport.

Vi skal bare i gang med det her, og det kan kun gå for langsomt.

Claus Leick, SF

Og netop derfor er ni østjyske kommuner og Region Midtjylland nu gået i gang med at kigge nærmere på mulighederne for at oprette et helt netværk at supercykelstier, der skal strække sig rundt i Østjylland - også på tværs af kommunegrænser. 

- I dag tænker alle kun på sin egen kommune, men ikke på, hvordan man forbinder cykelstier med nabokommunen. Men dem, der cykler, er jo ligeglade med kommunegrænserne, siger Claus Leick (SF), formand for miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Nu åbner ny gade - men dens striber kræver en forklaring

Det er Skanderborg Kommune, der har inviteret Region Midtjylland samt Norddjurs, Syddjurs, Favrskov, Randers, Silkeborg, Aarhus, Odder og Horsens kommuner til at være med i etableringen af supercykelsti-projektet. Og allerede nu har de sammen nedsat en hurtiggruppe, der skal undersøge mulighederne.

- Det kræver et forarbejde for, hvordan man kan organisere det, når projektet strækker sig ud over kommunegrænserne. Vi skal bare i gang med det her, og det kan kun gå for langsomt, siger Claus Leick.

02:26

VIDEO: Tilbage i 2017 blev flere små gader i det centrale Aarhus lavet om til cykelgader, som skal sikre de mange tohjulede trafikanter. Indslaget er fra maj 2017.

Luk video

Ideen om en supercykelsti på tværs af kommunegrænser er ikke helt fremmed. Østjylland kan nemlig trække på erfaring fra Sjælland, hvor 27 kommuner kommuner og Region Hovedstaden, hvor den første supercykelsti åbnede i 2012.

- Erfaringerne fra København viser, at det kan give mening at kigge på cykelstierne, som de er i dag, for så kan det være, man kan forbinde nogen af dem, siger Claus Leick.

Læs også P-kælder er stadig i fare for at styrte sammen - soldater holder den på plads

Så snart de første planer ligger klar, kan kommunerne begynde at søge finansiering til projektet gennem puljer og offentlig støtte. Og ifølge udvalgsformanden kan etableringen af supercykelstisystemet være en besparelse i den lange ende:

- Fordelene er selvfølgelig, at vi sparer CO2, vi sparer trængsel på vejene, og vi får sundere borgere. Der er en helt masse planlægning i det her, som ligger langt ude, men der er et klart potentiale, siger Claus Leick.

Fakta
Valgt ved kommunalvalget i Skanderborg
Født 17. juni 1962 i Tønder
Gift, 3 børn
Politiske hverv
Byrådsmedlem Skanderborg Kommune, Socialistisk Folkeparti
2010 - nu
Formand, Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune, Socialistisk Folkeparti
2010 - nu