Mangel på limtræ er en kold spand vand i hovedet på nyt søbad

Det nye søbad i Skanderborg åbner fortsat til juni, men mangel på limtræ gør, at åbning af sauna, toiletter, mødelokale og omklædningsrum må udskydes til efteråret.

Den 24. juni indvies aktivitetsområdet Kulturløberen og det helt nye søbad ved Kulturhuset i Skanderborg, men ikke alt kommer til at stå helt klar til tiden.

Mangel på certificeret limtræ betyder, at søbadets tilhørende sauna, toiletter, mødelokale og omklædningsrum må vente til efteråret med at åbne, oplyser Skanderborg Kommune.

- Der er styr på alle øvrige materialer, men limtræ er en mangelvare. Vi har overvejet alternative materialer for at nå deadline, men er enige om, at det er en dårlig løsning, siger Mikkel Lindskov Petersen, der er leder af Plan og Byudvikling i Skanderborg Kommune.

Helt tilbage i 2011 blev ideen til et søbad født i Byrådet. Efter en lang idéfase, modningsproces, politiske forhandlinger og en lang række undersøgelser med videre blev det første 'spadestik' taget tilbage i oktober 2020 med deltagelse af blandt andre borgmester Frands Fischer (S).
Helt tilbage i 2011 blev ideen til et søbad født i Byrådet. Efter en lang idéfase, modningsproces, politiske forhandlinger og en lang række undersøgelser med videre blev det første 'spadestik' taget tilbage i oktober 2020 med deltagelse af blandt andre borgmester Frands Fischer (S). Foto: Per Bille

Amerikanerne har støvsuget markedet

Til TV2 ØSTJYLLAND forklarer Mikkel Lindskov Petersen, at manglen på limtræ skyldes, at amerikanerne har støvsuget det europæiske marked.

- Vi har fået at vide, at man i Canada ikke har kunnet levere lige så meget limtræ, som man plejer, så derfor har amerikanerne købt stort op i Europa. Oveni det er der et byggeboom i Norden, så det har støvsuget markedet for limtræ fuldstændigt, siger Mikkel Lindskov Petersen.

Han forklarer, at entreprenøren har afsøgt hele markedet i det nordlige Europa uden at kunne finde noget af en passende kvalitet. Og da man ikke ønsker at ændre hele designet og for eksempel bruge jern, må man i stedet væbne sig med lidt tålmodighed, inden søbadets tilhørende faciliteter står klar.

Selvom forsinkelsen nager en smule i Skanderborg, kan skuffelsen heldigvis hurtigt vaskes væk. Hele sommeren bliver det nemlig muligt at snuppe en dukkert i søbadet. 

Fakta om søbadet

Kommunen har aftalt med entreprenøren, at byggepladsen rømmes fra indvielsen og frem til september, så skanderborgenserne hele sommeren kan benytte sig af selve søbadet og byparken - men altså ikke saunaer, omklædningsrum med videre.

Søbad Skanderborg
Foto: Illustration

I september og oktober lukkes hele søbadet så ned, så de resterende faciliteter kan færdiggøres, når der forhåbentlig igen er limtræ til rådighed.

Dermed burde hele molevitten stå klar vintersæsonen.

- Det er brandærgerligt, men der er tale om udefrakommende forhold, som vi ikke er herre over. Vi har lagt en plan for at få det bedste ud af situationen. Det indebærer en todelt åbning, hvor vi først åbner for eksempelvis sommerbadning i bassinerne med to vanddybder. Senere i efteråret åbner vi så det færdige søbad, hvor der er mulighed for vinterbadning og andre aktiviteter, siger Tage Nielsen (Rad. V.), formand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget i Skanderborg Kommune.

Han oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at Skanderborg Kommune er i dialog med det pågældende entreprenørfirma om en eventuel kompensation for forsinkelsen.