Klank Efterskole runder 150 år: Eleverne bliver modnet

I år har Klank Efterskole i Galten 150 års jubilæum. Og opholdet gør eleverne mere modne og bedre rustet til det videre voksenliv

I november i år kan Klank Efterskole i Galten fejre 150 års jubilæum. Dermed er de én af landets ældste efterskoler. 

Ikke alene har de eksisteret i 150 år, men de kan samtidig også bryste sig af at være med til at danne og modne de unge efterskoleelever. Og dét er noget, som eleverne er enige i. 

- Jeg er blevet meget mere moden og voksen. Jeg er klart blevet rustet til min gymnasielle uddannelse, siger Theis Sølberg, der er elev på Klank Efterskole.

Eleverne modnes

En landsdækkende undersøgelse, der er bestilt af Efterskoleforeningen, viser, at efterskoleelever har større chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse end unge, der afslutter grundskolen med folkeskolens 9. klasse.

Det kan flere af eleverne fra Klank Efterskole nikke genkendende til.

quote Jeg er blevet meget mere moden og voksen. Jeg er klart blevet rustet til min gymnasielle uddannelse

Theis Sølberg, elev, Klank Efterskole

- Jeg er blevet meget mere selvsikker, kan jeg mærke. Og jeg hviler meget mere i mig selv, siger eleven Agnes Jensen.

Og for en anden af eleverne er det samme oplevelse, der gør sig gældende.

- Jeg har udviklet mig ret meget personligt. Jeg er blevet bedre til at snakke med folk, siger Mie Krogh, der også er elev på Klank Efterskole.

- Vi presser dem ud i alt muligt

Line Rahbek Quitzau, der er lærer på efterskolen, har en klar idé om, hvorfor efterskoleelever har større chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse.

- Så er de allerede blevet præsenteret for at tage ansvar. Det, tror jeg, er noget, de tager med videre, og som gør dem robuste til at kunne klare de her ungdomsuddannelser, siger hun.

Klank Efterskole er én af de i alt 27 efterskoler i Østjylland. Her kan eleverne blandt andet prøve kræfter med fag som adventure, ridning, kunst og musik.
Klank Efterskole er én af de i alt 27 efterskoler i Østjylland. Her kan eleverne blandt andet prøve kræfter med fag som adventure, ridning, kunst og musik.

Men elevernes personlige udvikling kommer heller ikke af sig selv. Både indflydelsen fra de andre elever og ikke mindst efterskolens lærere spiller en stor rolle.

- Vi presser dem ud i alt muligt. Nogle ting bliver mega gode og ved andre ting kan man mærke, at det måske var for meget, siger Troels Kolstrup, der er lærer på Klank Efterskole.

quote Jeg har udviklet mig ret meget personligt. Jeg er blevet bedre til at snakke med folk

Mie Krogh, elev, Klank Efterskole

Og selvom eleverne mange gange bliver presset ud i nye ting, så mener Troels Kolstrup, at det alligevel gavner dem.

- De lærer måske, at de kan lidt mere. Mange af dem har jo ikke selv prøvet så meget. De er jo unge, så de kommer lige hjemme fra mors stue og får lavet mad og gjort rent. Og lige pludselig så skal de ud og være store individer, siger han.

Klank Efterskole vil fejre jubilæet med begivenheder gennem hele året.

2017 ER REKORDÅR