Her har de næsten tidoblet den sunde spise
Mange er ikke så vilde med smagen. Men det kan man gøre noget ved, og på Skanderborg Aktivitetscenter elsker de nu bælgfrugter.
De skulle efter sigende være gode for både vægten og for klimaet. De er små, runde og sunde, men alligevel spiser kun hver tiende dansker bælgfrugter - som linser og bønner - ugentligt.
Et sted har de dog knækket koden til det sunde alternativ til kød - nemlig på Skanderborg Aktivitetscenter. Her spiser man næsten ti gange flere bælgfrugter, end man gjorde for bare to år siden. Det er dog ikke kommet af sig selv.
- Vi har lige så stille implementeret det, for det er ikke sket uden udfordringer, fortæller Bettina Rasmussen, kantineleder på Skanderborg Aktivitetscenter.
Og så kunne man tro, at det var brugerne, som havde svært ved at vænne sig til mere bælgfrugt, mindre kød, men udfordringerne var faktisk noget helt andet.
- Vi har simpelthen ikke vidst, hvordan vi skulle tilberede dem, siger Bettina Rasmussen.
Glemmer kødet
Det har de dog fået styr på nu, og brugerne af stedet er glade for ændringerne.
- Så længe vi blender det og krydrer det, så er der ingen, der lægger mærke til det. Så synes de, det er lækkert, siger Dorthe Strunge, som selv er bruger af stedet og hjælper til i køkkenet.
Ja, faktisk kan den rette blanding af krydderier helt få folk til at glemme kødet, mener en anden bruger, Mergin Peci.
På to år er forbruget af bælgfrugter i kantinen gået fra 6 til 55 kilo årligt. Ud over at blive et grønt køkken, så er der også andre fordele ved omlægningen.
- Det handler også om at nedbryde gamle vaner og turde at smage på noget, som man ikke gjorde før, forklarer Bettina Rasmussen.
- Den er go'!
Men hvad siger brugerne så til det, når man møder dem en helt almindelig aften?
- Jeg synes, det er okay, at vi har nogle kødfrie dage en gang imellem herude, siger Jane Andersen.
- Jeg kan ikke rigtigt vænne mig til alt det her nye, der er kommet, lyder det fra Bjarne Thomsen, som er i den mere skeptiske lejr.
Overordnet set er tilbagemeldingerne dog positive.
- Det smager godt. Rigtig godt, siger Bent Jensen, og Carsten Vang afslutter runden af anmeldelser med en tommelfinger op:
- Den er go'!
Initiativet startede med en invitation fra Skanderborg Kommune til at omlægge kantinen til en grøn kantine - og det er i høj grad lykkedes.