Elever bygger fremtidens skoletoilet: Musik og sky i loftet

130 skoleelever fra Skanderborg bygger deres bud på fremtidens skoletoilet. Samtidig får de i et indblik i mulighederne for at tage en erhvervsuddannelse

00:34

VIDEO: Følg 6.klassernes arbejde med deres bud på fremtidens skoletoiletter.

Ulækre toiletforhold er hverdag på de fleste danske folkeskoler. 6. klasserne på Stilling Skole og Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg lægger i dag sidste hånd på deres svar på fremtidens skoletoilet. Håndvaske og toiletter skal monteres, inden elevernes bud på et toilet, de selv ville have lyst til at bruge i skoletiden, i morgen skal præsenteres for et dommerpanel.

Det specielle ved vores toilet er, at vi har malet loftet blot som skyer. Og så har vi lavet en stribe på væggen, så det ikke ser så kedeligt ud.

Mohammed Maiseer, 6. klasse på Niels Ebbesen Skolen

Det er Skanderborg Kommune, der står bag projektet, der skal åbne elevernes øjne for muligheden for at tage en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Samtidig tager projektet udgangspunkt i et problem, eleverne selv kender fra deres hverdag.

- Skoletoiletter er et godt udgangspunkt, fordi rigtig mange børn ikke har lyst til at bruge deres skolers toiletter, fordi de er for ulækre. Her får de muligheden for at finde en løsning på problemet, samtidig med at de får et indblik i de mange forskellige håndværk, der skal til for at bygge et badeværelse, siger projektleder Michael Møller.

Mange håndværk i spil

Eleverne har været i gang siden i mandags. Inden da har de lavet fokusgruppe-interviews på deres skoler for at finde ud af, hvad det værste er ved, at skulle bruge skolernes toiletter. Eleverne har selv valgt, hvilket hold de ville være på og hvilket fag, de ville arbejde med.

Håndværkerholdet har bygget og lagt klinker. Design – og produktionsholdet har stået for indretningen.

Elevernes bud på fremtidens skoletoilet skal vurderes af et dommerpanel i morgen. Vinderholdet får deres toiletmodel gjort til virkelighed på deres skole. 

- Det specielle ved vores toilet er, at vi har malet loftet blot som skyer. Og så har vi lavet en stribe på væggen, så det ikke ser så kedeligt ud, siger Mohammed Maiseer, der går i 6. klasse på Niels Ebbesen Skolen

Computer – og kodningsholdet har lavet lys, der kan vise, når toilettet er optaget, samt installeret bluetooth-højtalere.

Læs også Uhumske toiletforhold får elever til at holde sig

- På vores toilet er der plads til, at du kan sidde og høre musik og have noget at kigge på, siger Caroline Højgaard Willumsen, der går i 6. klasse på Niels Ebbesen Skolen.

Et markedsføringshold har sørget for at dokumentere hele processen undervejs og eleverne har fået hjælp af lærlinge og elever fra de forskellige håndværksfag.

Kvaliteten kan løftes med ganske få midler

I morgen skal elevernes modeller så vurderes. Skanderborgs borgmester Jørgen Gaarde og en række af de virksomheder, der har været inde over projektet, skal finde det bedste bud på fremtidens skoletoilet. Vinderen kan se frem til, at deres toiletmodel bliver indført på deres skoler. Det har skolerne afsat penge i budgettet til.

Eleverne har selv kunne vælge hvilket hold og hvilket fag, de ville arbejde med.

- I den bedste af alle verdener kan det her blive en katalysator til, at andre skoler ser, hvordan man med ganske få midler kan løfte kvaliteten på skoletoiletterne, siger projektleder Michael Møller.

Modellerne bliver stående til udstilling, så elevernes forældre kan komme og se dem. Derefter bliver de demonteret. Tilbage er de erfaringer som børnene gør sig med de forskellige håndværk.

Læs også Ulækre toiletter får makeover: Nu kan man sidde og hygge sig

- Børnene har været utroligt dedikerede omkring det her projekt. Nogle af de elever der normalt har svært ved at følge med, har strålet i den her uge, fordi der har været fokus på nogle andre ting, siger Michael Møller.

Lignende projekter kommer til at folde sig ud i Syddjurs, Odder og Skanderborg Kommune.

Følg elevernes arbejde med deres bud på fremtidens skoletoiletter i videoen i toppen af artiklen.