Uhumske toiletforhold får elever til at holde sig

Forskere har længe mistænkt skolers uhumske toiletter for at være skyld i, at et stigende antal børn har kontinensproblemer

02:17

De fleste elever i 5A på Korsholm Skole har haft en periode, hvor de har holdt sig i stedet for at bruge skolens toiletter.

En skov af hænder ryger i vejret i 5A på Korsholm Skole i Foldby.

Hovedparten af eleverne i klassen markerer, at de har haft en periode, hvor de ikke har haft lyst til at bruge skolens toiletter.

Derfor har deres lærer, Thomas Egelund, meldt klassen til at deltage i en undersøgelse, hvor 35.000 skoleelever deltager.

Læs også Flere børn behandles: Min datter har en unaturligt lille blære

Dårlige toiletforhold

Formålet med undersøgelsen er at finde ud af, om toiletforholdene på de danske skoler er årsag til at flere holder sig og derfor i sidste ende tisser eller laver i bukserne.

Hvis vi finder en sammenhæng, bliver vi nødt til at gøre noget for at forbedre skoletoiletterne.

Kostas Kamperis, overlæge på Center for Børneinkontinens

Undersøgelse skal en gang for alle slå fast om det at tisse eller lave i bukserne og uhumske toiletter hænger sammen.

Det er en formodning forskere længe har haft.

- Børnene siger ofte, at toiletterne ikke er gode nok. Dem kan eller vil de ikke bruge, siger Kostas Kamperis, der er overlæge på Center for Børneinkontinens.

Læs også Ny forskning: Dit tis kan afsløre om du har prostatakræft

Forstår godt eleverne

I uge 39 skal eleverne anonymt besvare spørgsmål om deres oplevelse af toiletforholdene på deres skole. De skal også beskrive deres eget tisse- og afføringsmønster.

- Jeg forstår udmærket godt problematikken, når man kommer ind i et rum, som ikke er særlig indbydende, siger Thomas Egelund, der er lærer for 5A på Korsholm Skole.

Læs også Tisseri i utide behandles med elektriske stød

I Region Midtjylland er 268 klasser tilmeldt undersøgelsen.

- Hvis vi finder en sammenhæng, bliver vi nødt til at gøre noget for at forbedre skoletoiletterne, siger Kostas Kamperis.

Øverst kan du se hele indslaget om eleverne på Korsholm Skole, der hellere vil holde sig end at tisse på skolens toiletter.

I 2016 blev cirka 1200 børn behandlet på Center for Børneinkontinens

Over de seneste fem år er antallet af patienter steget.

Det er børn, som tisser i sengen om natten.

Har afføring eller tisser i bukserne om dagen.

Har forstoppelse eller andre tarmproblemer som i hovedparten af tilfældene betyder, at de tisser eller laver i bukserne.