- Den lokale købmand er en livsnerve alle har brug for

Formand for Landdistrikternes Fællesråd opfordrer alle landsbyboere til at støtte købmanden, før det er for sent

02:01

Lørdag kunne vi fortælle historien om borgerne i landsbyen Hylke ved Skanderborg, som har taget skeen i den anden hånd, da den lokale købmand var lukningstruet. De begyndte at lægge flere indkøb lokalt, og det er der ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd flere gode grunde til.

- Købmanden er en livsnerve. Alle har behov for dagligvare – det er jo en handel, der gør, at vi får de varer, vi skal bruge hver dag. Derudover bruges mange købmand som medicin-udlevering og pakke- og postekspedition, siger formanden Steffen Damsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Nogle borgere kører langt efter tilbud i tilbudsaviserne, men undersøgelser viser, at der sjældent er ret meget sparet.

Steffen Damsgaard

Han påpeger samtidig, at købmanden jo også er en arbejdsplads for blandt andet landsbyens unge. Den er ifølge ham et samlingssted, som der er mange gode grunde til at fastholde.

- Nogle borgere kører langt efter tilbud i tilbudsaviserne, men undersøgelser viser, at der sjældent er ret meget sparet. Hvis der er en veldrevet købmand, kan man lige så godt handle lokalt, siger Steffen Damsgaard.

Har fordoblet omsætning

Da borgerne i Hylke hørte, at deres købmand med Ulrik Rasmussen i spidsen var lukningstruet, blev Facebook-gruppen ’Bevar købmanden i Hylke’ oprettet, og mange har siden lagt flere indkøb her end normalt.

- De sidste fire-fem dage har vi næsten fordoblet omsætningen. Det er jo helt fantastisk. Butikken bærer præg af, at hylderne næsten er tomme - vi har simpelthen ikke kunnet nå at få varer hjem så hurtigt, som de er røget ud, fortæller Ulrik Rasmussen.

Læs også Uggelhuse vil være hot: Lasse blev fristet af landsbylivet

Og det er ifølge Steffen Damsgaard kun en måde at hjælpe sin lokale købmand på.

- Der er anparter og aktier, der kan tegnes. Man kan tilføre kapital, så købmanden slipper for en dyr kassekredit. Frivillige kan lægge timer i butikken og hjælpe med vareopfyldning og lignende. Det er til at finde løsninger, siger han.

Øverst kan du se hele interviewet med Steffen Damsgaard, og herunder er indslaget om Hylkes succeskøbmand. 

01:51 Luk video