Uggelhuse vil være hot: Lasse blev fristet af landsbylivet

Landsbyerne i Randers Kommune skal være bedre til at fortælle om deres styrker. Der er mange, mener tilflytter, som gør sit for at holde liv i byen

01:35

Uggelhuse er en lille landsby øst for Randers og ligger lige der, hvor Gudenåen smelter sammen med fjorden. Godt placeret i den skønneste natur, hvor den blå farve fra vandet og den grønne fra markerne sætter rammerne om idyllen. 

Netop naturen og dens muligheder skal i endnu højere grad være noget, som byen slår sig op på.

Randers Kommune forsøger i øjeblikket at sætte fokus på sine små byer. Det sker blandt andet ved en landdistriktskonference i dag. 

Læs også Babyboom i byerne: 229 nyfødte i et sogn – nul i 15 andre

For Uggelhuses vedkommende er der ligesom de andre landsbyer værdier, som skal fremhæves. Det mener pensionisten Peter Andersen, som har boet i byen siden 1970. 

For selvom der ikke længere er hverken købmand eller tankstation, så kan byen så meget andet. 

00:31

VIDEO: Smuk natur tæt på vandet - her ses Uggelhuse fra luften optaget med en drone. 

Luk video

- Man kan fange sild om foråret. Der er dejligt herude i naturen, fortæller Peter Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ja, selvom der ikke er en eneste butik tilbage, så er der andre ting at komme efter.

Masser af muligheder

Det giver Lasse Poulsen den garvede landsbyboer ret i. Lasse Poulsen er flyttet fra Aarhus til netop Uggelhuse og dermed en af de tilflyttere, som bringer nyt med sig.

Han har åbnet en bistro med gourmetretter og et bageri i en gammel kostald, hvor han serverer mad baseret på økologiske råvarer. 

Sådan ser Lasse Poulsens bistro i Uggelhuse ud. Den er indrettet i en tidligere kostald. 

Det var de billigere kvadratmeter og trangen til mere plads - også omkring huset - som lokkede ham og familien til at flytte til Uggelhuse. Han har ikke ét sekund fortrudt sit valg. 

- Det er helt og aldeles anderledes end at bo i en by. I Aarhus hilser man på sine naboer, og så er det dét. Her er et sammenhold og en ånd der gør, at man gerne vil hjælpe hinanden, fortæller Lasse Poulsen.

Læs også Træt af larmende naboer: Forening kæmper for stilleopgange

Lasse Poulsen mener, at naturen og helt overordnet sammenholdet i byen skal være nogle af de ting, som byen markedsfører sig med. 

- Hvis man kan skabe en stemning i de få ting der foregår her, så tror jeg, man kan få noget rigtigt spændende ud af det, siger han.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du komme med en tur til Uggelhuse og bedømme, om landsbyboerne har fat i noget.

02:33

VIDEO: Næstformand i Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Jens Peter Hansen (V), tror på, at blandt andet samarbejde mellem landsbyerne er vejen frem. 

Luk video