Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

En kamp om, hvor en motorvej skulle gå for 10 år siden, er igen blusset op omkring Lading.

En kran er kørt midt ud i naturen i takt med, at lærken synger. Her skal den hejse en rusten Passat uden motor op i 17 meters højde.

Den skal vise, hvor høj en bro bliver, hvis en motorvej eller motortrafikvej bliver bygget her syd for Lading i den nordlige del af Skanderborg Kommune.

- Det vil blive ret markant her i området, siger Else Thomsen, som er medlem af landsbyrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede, som står bag aktionen.

Landsbyrådet er gået ind i kampen for at påvirke politikerne på Christiansborg til at tage en anden beslutning end den, der blev vedtaget i 2014 af Transportudvalget.

- Jeg kan da godt forstå, hvis nogle synes, det er træls, den kommer op igen. Men jeg synes, det er endnu mere træls, hvis man bruger skatteborgernes penge på et projekt, der ikke er det bedste, siger Else Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: En gammel debat har fået nyt liv på grænsen mellem Skanderborg og Favrskov.

Tre mulige veje i spil

Har man kørt på rute 26 mellem Aarhus og Viborg, har man formentlig prøvet at køre kø-kørsel bag en lastbil gennem de mange mindre byer på ruten. For at lette trafikken på netop rute 26 valgte folketingets Transportudvalg i 2014, at en ny motorvej skulle gå syd om Lading Sø.

- Det gik imod alle eksperternes anbefalinger. Det undrede mig. Der er så flot natur, og der er alternativer til at lægge den her, siger Else Thomsen.

De tre linjeføringer tilbage fra 2014. Her blev den lilla nedenom Lading Sø valgt af politikerne.
De tre linjeføringer tilbage fra 2014. Her blev den lilla nedenom Lading Sø valgt af politikerne.

Siden dengang er motorvejen ikke blevet til noget, da der ikke er fundet penge til den.

Men nu har regeringen i deres trafikudspil, foreslået, at der i stedet for en motorvej skal laves en motortrafikvej på samme strækning – ligesom fire borgmestre foreslog i januar.

Det møder modstand i Skanderborg Kommune – både blandt lokalpolitikere og de lokale.

Politikerne besluttede jo noget andet, burde I så ikke acceptere det?

- Det kunne man godt, men nu er der åbnet for, at man vil kigge på det igen. Det er et helt nyt projekt, som vi ser det. Dengang var det et motorvejsprojekt, siger Else Thomsen. 

quote Man er en dårlig nabo, hvis man anskaffer sig en hund, og lader den skide på naboens grund.

Else Thomsen, lokalrådet for Herskind, Skivholme og Herskind Hede..

De lokale har følelsen af, at de i Skanderborg Kommune ender med at stå med ”lorten”.

- Man er en dårlig nabo, hvis man anskaffer sig en hund, og lader den skide på naboens grund, men den må ikke skide på ens egen. Jeg synes, det er dårligt naboskab, siger Else Madsen, som håber, at politikerne vil finde en løsning. 

Kæmpede for den sydlige linjeføring

På den anden side af kommunegrænsen lidt nord for Lading bor Morten Lindegaard Jensen.

For omkring 10 år siden var han med i kampen om de tre mulige linjeføringer.

- Det primære argument var bosætningen, fortæller han.

- Vi var delt i en nordside og sydside. Det kørte meget på følelser og også mistillid. Formålet var at få den væk herfra, og Skivholme er et meget tyndt befolket område, siger Morten Lindegaard Jensen.

Morten Lindegaard Jensen fra Lading forstår ikke, at der igen er tale om linjeføringer, når politikerne vedtog i 2014, at det skal være den sydgående.
Morten Lindegaard Jensen fra Lading forstår ikke, at der igen er tale om linjeføringer, når politikerne vedtog i 2014, at det skal være den sydgående.

Han håber ikke, at de skal igennem de samme konflikter lokalt som dengang.

- Det bliver lidt blæst op. Mon ikke vi skal falde lidt til ro. Er pengene ikke til det, så vent med at kigge på det område igen, siger Morten Lindegaard Jensen.

Han forstår ikke, hvorfor de lokale i Skanderborg nu vil have, at der skal ses på alternative løsninger, end den politikerne vedtog i 2014.

- Man kan lige så godt sige, at vi har besluttet én gang i Trafikudvalget, at den skal ligge mod syd, det holder vi fast i, og når vi har pengene, så skal vi se på, om der skal gøres yderligere tiltag. Så må dem, der bor ovre mod syd tage sig sammen og kigge fremad, siger Morten Lindegaard Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Man kan lige så godt sige, at vi har besluttet én gang i Trafikudvalget, at den skal ligge mod syd, det holder vi fast i.

Morten Lindegaard Jensen, Lading.

Vil undgå mudderkastning mellem kommuner

Tilbage for 10 år siden blev der brugt omkring 25 mio. kroner på en VVM-undersøgelse – ligesom staten også har overtaget 11 ejendomme.

Hos lokalrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede vil man gerne have, at det bliver undersøgt igen, hvor det er bedst at placere en vej i dag.

- Vi vil hellere dialogen, end hvis nogle kaster mudder over kommunegrænsen. For os er det enormt vigtigt, at det her kommer til at bygge på de fakta, som ligger i sagen, og hvad det reelt handler om, siger Else Thomsen.

Hun tror, at deres modstand, og opmærksomheden på sagen vil få politikerne på andre tanker.

- Jeg tror faktisk, det rykker noget. Vi ønsker ikke at ødelægge natur eller spilde folks penge på et forkert projekt, siger Else Thomsen. 

Torsdag klokken 19.00 afholder lokalrådet et borgermøde, hvor de har inviteret politikere og andre interessenter. 

VIDOE: Her fortæller borgmester i Favrskov, Nils Borring (S) og byrådsmedlem i Skanderborg Jens Szabo (V), hvad de mener om sagen.