Benjamin vil redde liv på havet med droner

Droner bliver mere og mere udbredte, og hvis man skal tro en østjysk iværksætter, skal droner fremover også kunne hjælpe i redningsaktioner på havet.

Droner til at fragte blodprøver, flyvende hjertestartere og drone-levering af reservedele til havvindmøller.

Ovenstående er blot tre nylige eksempler på, hvordan dronerne i den grad har indtaget Danmark. Og ifølge Benjamin Mejnertz, der selv bygger og udvikler droner, så har vi kun set toppen af drone-isbjerget.

- Det er enormt innovativt, og det er både enormt prisbesparende og tidsbesparende. Vi kommer til at kunne løse nogle ting, som vi ikke har kunnet gøre tidligere, siger Benjamin Mejnertz, medejer og stifter af Upteko.

VIDEO: På Uptekos kontor i Skanderborg udvikler og bygger man droner. I indslaget her kan du høre, hvordan Benjamin Mejnertz ser på fremtiden inden for droner.

Virksomheden har hovedkontor i Skanderborg, og de har udviklet en ny, maritim drone, der skal gøre livet lettere for kaptajnen på de store skibe.

Når skibet skal lægges til kaj, trykker kaptajnen på en knap, så dronen bliver sendt i luften. Den følger skibet ind og fungerer som et professionelt bakkamera, der sikrer, at skibet kommer sikkert i havn.

- Det var ikke noget, man kunne for nogle måneder siden. Det er ganske nyt, siger Benjamin Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND.

Search and rescue

Og det stopper ikke der. Næste mål er at udvikle en drone, der kan hjælpe med at finde personer, der falder over bord.

- På sigt vil vi gerne lave search and rescue, så hvis en person falder over bord, behøver man ikke ringe til en kysthelikopter, fordi man på en måde har sin egen off-shore helikopter. Når man så trykker på en knap, så vil den gå ud at eftersøge personen, der er faldet over bord, siger Benjamin Mejnertz.

Upteko-dronen skal kunne operere i et hårdt miljø, så skal den også gerne være så multifunktionel som mulig. På billedet her ses en prototype af dronen.
Upteko-dronen skal kunne operere i et hårdt miljø, så skal den også gerne være så multifunktionel som mulig. På billedet her ses en prototype af dronen.

De seneste måneder har medierne fortalt om en række nye droner med smarte funktioner. På Ærø fik man i maj landets første sundhedsdrone, som kan fragte blandt andet blodprøver mellem Ærø og sygehuset i Svendborg.

I juni blev en hjertestarter-drone præsenteret i Nordjylland. Via et GPS-signal og et kamera kan dronen flyve ud med en hjertestarter, hvis der er mistanke om, at en borger har hjertestop. 

Og for en måneds tid siden kunne vi på TV2 ØSTJYLLAND fortælle om en ny drone, der flyver reservedele ud til havvindmøller.

VIDEO: Et nyt transportmiddel blev prøvet af på havnen i Grenaa, hvor en drone blev sendt ud på en 25 kilometer lang prøvetur for at aflevere reservedele til teknikerne på en vindmøllepark. Indslaget er fra 28. juni 2022.

Ifølge Benjamin Mejnertz er det ikke tilfældigt, at de mange nye droner lige nu popper op i Danmark.

- Vi er et robotland i Danmark, og vi er meget, meget dygtige. Folk fra udlandet kigger meget i vores retning og vil gerne samarbejde, og det gør, at vi er innovative og driver en masse udvikling, siger Benjamin Mejnertz.

Det samme vil han også gøre med sin egen virksomhed. Den maritime drone skal kunne udføre så mange opgaver som muligt, og planen er at udvikle droner til endnu flere forskellige industrier.

- Det skal være så simpelt, at man kan nøjes med at gå hen at trykke på en knap, og så bliver den opgave, de her bedt dronen om, den bliver udført, siger Benjamin Mejnertz.