Nu får alle studerende unik mulighed, der kan sikre gode jobs

Flere virksomheder mangler medarbejdere, der kan tale tysk og fransk, og det er noget, der koster på eksporten. Men nu giver regeringen penge til universiteterne, så de kan tilbyde sprogkurser.

Er du en af dem, som kan tale et fremmedsprog som fransk eller tysk, så er du i høj kurs. 

For mange virksomheder efterspørger medarbejdere, der netop har tysk- og franskkundskaber ved siden af deres uddannelse. 

Blandt andet virksomheden Au2mate i Silkeborg. For ud af de cirka 90 medarbejdere er det kun en håndfuld, der taler tysk, mens ingen taler fransk. 

- Vi sidder og arbejder med to-tre projekter i Frankrig, hvor vi er helt afhængige af vores franske kollegaer dernede. Hvis vi havde nogle i vores tekniske afdeling, der havde franskkundskaber, ville vi kunne tage den direkte dialog med kunden, og så vil det gå meget hurtigere og kunne leveres hurtigere til kunden, siger Flemming Jeppesen, der er salgsdirektør i virksomheden.

Men det vil Aarhus Universitet nu gøre op med. Universitet tilbyder derfor alle studerende en helt ny mulighed for at mestre fransk og tysk.

Behovet for medarbejdere med andre sprogkundskaber end engelsk har fået regeringen til at bevilge 40 millioner kroner til universiteterne, så de kan udbyde sprogkurser til de studerende.
Behovet for medarbejdere med andre sprogkundskaber end engelsk har fået regeringen til at bevilge 40 millioner kroner til universiteterne, så de kan udbyde sprogkurser til de studerende. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Og det glæder Silkeborg-virksomheden, der beskæftiger sig med at rådgive andre virksomheder indenfor fødevareproduktion. Det går nemlig ud over eksporten, at de danske virksomheder mangler personale, der kan tale flere sprog. 

- Det gør det meget lettere, hvis vores tekniske medarbejdere taler det samme sprog som vores kunder, siger direktøren.

Det har ikke været muligt at opstøve mulige medarbejder med franskkundskaber. 

- Det er ikke noget, vi ser på de cv'er, vi får ind. Det kan godt være banalt, men det, at man kan sproget, nedbryder barrierer, siger Flemming Jeppesen. 

Au2mate har udført opgaver for virksomheder verden over.
Au2mate har udført opgaver for virksomheder verden over.

Penge til universiteterne

Behovet for medarbejdere med andre sprogkundskaber end engelsk har fået regeringen til at bevilge 40 millioner kroner til universiteterne, så de kan udbyde sprogkurser til de studerende. 

- Sprog åbner døre for den enkelte til andre kulturer - og sprogkundskaber er vigtige for danske virksomheder og organisationer, der arbejder internationalt. Så jeg håber, mange studerende vil benytte muligheden for at supplere deres faglighed med kurser i tysk eller fransk. Engelsk er ikke tilstrækkeligt i Europa, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND. 

Aarhus Universitet er derfor, som et af de første, nu klar med et ekstra sprogtilbud. Efter sommerferien begynder de at tilbyde de studerende sprogkurser ved siden af deres fagområde. 

- Lige præcis sproglige kompetencer, der er vi i en situation, hvor sprogområdet har været så presset i mange år, at vi altså er langt nede på sprogkompetencer. Der er alt mulig grund til at gøre, hvad vi kan, for at booste dem, siger Niels Overgaard Lehmann, prodekan for uddannelse på Aarhus Universitet.  

De nye kurser giver ikke de studerende ECTS-point, men der følger et certifikat med, hvis man fuldfører et sprogkursus.

Og det vækker glæde i Uddannelses- og Forskningsministeriet, at Aarhus Universitet giver de studerende mulighed for at få sprogkundskaber på CV'et. 

- Jeg er virkelig glad for at se Aarhus Universitet samle handsken op fra sprogpakken fra december, og det er flot, de breder et tilbud ud til alle studerende på universitetet. Det er præcis initiativer som dette, jeg havde håbet på, siger ministeren

Og det vækker ligeledes begejstring hos Au2mate i Silkeborg. 

- Det synes, jeg er fantastisk, siger Frank Jeppesen.