Krav om mundbind indføres i offentlig transport i Silkeborg

Der kommer krav om mundbind i offentlig transport i Silkeborg Kommune, mens det anbefales i forretninger.

På Park Alle i Aarhus mandag formiddag bar en del passagerer mundbind.

Krav om mundbind i offentlig transport udvides til også at gælde Silkeborg Kommune på grund af coronasmitte.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag eftermiddag på et pressemøde.

Desuden, siger han, kommer der nu en anbefaling om at bære mundbind i byens indkøbscentre og supermarkeder. Det er første gang, den type anbefaling kommer i Danmark.

Læs også Gratis mundbind har hjulpet flere til at følge krav i Aarhus

Sundhedsministeren siger, at der ses en bekymrende smittespredning med coronavirus i Silkeborg Kommune. Kommunen er en af syv, man er særligt opmærksom på.

Silkeborg Kommune har 42 nye smittede med coronavirus den seneste uge. Mandag blev 40 børn fra en børnehave sendt hjem i isolation efter et konstateret smittetilfælde i institutionen.

Udbruddet i Silkeborg hænger med meget stor sandsynlighed sammen med udbruddet i Aarhus.

Anette Lykke Petri, konstitueret direktør, Styrelsen for Patientsikkerhed

Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger på pressemødet, at smitten dog er afgrænset i Silkeborg Kommune.

- Udbruddet i Silkeborg hænger med meget stor sandsynlighed sammen med udbruddet i Aarhus. Der er en fælles smittekilde.

- I Silkeborg er det afgrænset, i Aarhus er smitten spredt i kommunen. Den er opstået til private fester, på arbejdspladser og så videre, siger Anette Lykke Petri.

Træder i kraft i Aarhus tirsdag

Krav om mundbind i offentlig transport træder i kraft i Aarhus Kommune tirsdag. Personale har ret til at afvise personer, der ikke bærer mundbind, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) på pressemødet, hvor han også kommer med en opfordring:

- Rejs uden for myldretiden, overvej at tage cyklen. Det gælder om at få så mange som muligt til at rejse på forskellige tidspunkter. Hold afstand hvor det er muligt og husk den gode håndhygiejne.

Læs også Kommune skrider ind: 40 børn sendt i isolation og to plejecentre lukker for besøg

- Man bør altid have et mundbind med sig på sin rejse. Mundbind er et supplement til de andre ting. Der er ikke et greb, der kan løse alle udfordringer, siger han.

Magnus Heunicke siger desuden på pressemødet, at man ikke kan afvise, at der kommer "yderligere tiltag". Han understreger dog, at man roligt kan tage til Østjylland, selv om smittetallene er steget.

- Det kræver bare, at vi alle i hele samfundet overholder retningslinjerne, siger han.