Hængt ud på Facebook: Butikstyv melder butiksejer til politiet

En ung kvinde, der forleden stjal en jakke i Silkeborg, har meldt butiksejeren til politiet for at lægge overvågningsvideo på Facebook

02:05

Henrik Mølbach Thomsen, der ejer en tøjbutik i Silkeborg, kan efter alt at dømme se frem til en bøde på flere tusinde kroner.

Butiksejerens forbrydelse består i, at han har offentliggjort en overvågningsvideo på Facebook med den tyv, der onsdag stjal en jakke i hans butik.

Tyven, der er en 23-årig kvinde, blev efterfølgende anholdt af politiet. Nu har hun så meldt butiksejeren til politiet for at overtræde persondataloven og straffeloven ved at lægge videoen på de sociale medier.      

Henrik Mølbach Thomsen begrunder, hvorfor han lagde videoen på Facebook, hvor man ser kvinden forlade butikken uden at betale for jakken.

- Det gjorde jeg, fordi jeg ikke kunne få hjælp af politiet på det pågældende tidspunkt. Jeg var sikker på, at hvis jeg gjorde det her, kunne vi fange pågældende med borgernes hjælp hurtigere, siger han til TV MIDTVEST.

Læs også Tyveri af barnevogne er seksdoblet på seks år

Den 23-årige kvinde, der ønsker at være anonym, erkender at have stjålet jakken til 6000 kroner. Hun er ked af tyveriet og forklarer det med, at "hendes hjerne slog klik". 

Kvinden er derimod meget utilfreds med at være endt på Facebook.

- Han skulle have vist videoovervågningen til politiet, som man normalt gør. Så skulle de komme og tage fat i mig. Det går rigtig meget ud over min familie, og det skal det slet ikke. Det er mig, der har gjort noget forkert - det er mig, det skal ud over, siger kvinden til TV MIDTVEST.

Hun forventede ikke at lande på de sociale medier:

- Det har jeg ikke vist. Han (butiksejeren, red.) kunne måske bare have skrevet et opslag: Jeg har været udsat for tyveri i min butik i dag. Men at han lægger en video ud af mig og får flere delinger på den – det havde jeg slet ikke forventet, siger hun. 

Læs også Lagde video af butikstyveri på Facebook

Det er ikke første gang, at butiksejere kommer i problemer efter at have offentliggjort overvågningsbilleder. Flere sager har resulteret i bøder til butiksejerne. 

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at der er brug for en lovændring på området.

- Her tager man den lovlydige og gør til den kriminelle, siger Peter Kofod Poulsen om den konkrete sag fra Silkeborg.

Ønsket om en lovændring afvises af Socialdemokratiet. 

Butiksejer Henrik Mølbach Thomsen er meldt til politiet af den kvinde, der forleden stjal en dyr jakke fra hans butik. Foto: Katrine Wacher Fuglsang, TV MIDTVEST

- Jeg vil gerne holde fast i Danmark som retssamfund, hvor det er domstolene, der dømmer, og hvor vi som borgere afleverer vores beviser til politiet, og så kan de offentliggøre det. Det er alle mest tjent med, siger retsordfører Trine Bramsen.

Henrik Mølbach Thomsen er klar til at betale den bøde, han har udsigt til.

- Det her drejer sig ikke om jakken eller pengene. Det drejer sig om mine principper og min retskaffenhed. Jeg havde ikke gjort det her, hvis jeg ikke var 100 procent sikker på, at de der var tale om tyveri, siger han.

I videoen øverst i artiklen lavet af kollegerne på TV MIDTVEST kan du se både butiksejer og tyv forklare sagen.