Ny færge skal lægge til ved Dokk1

Samsø Kommune og Aarhus Kommune har nu underskrevet en kontrakt om placeringen af hurtigfærgens anløb ved Dokk1 i Aarhus.

Samsøs nye hurtigfærge, Lilleøre, kan nu lægge til ved Dokk1 i Aarhus.

Den kommer til at sejle direkte fra Sælvig på Samsø til Dokk1 i Aarhus. Ifølge borgmesteren på Samsø kommer færgen formentlig til at springe i bølgerne den 26. april 2021.

Allerede i 2018 fik Samsø Kommune besked fra Aarhus Kommune om, at hurtigfærgen kunne få anløb ved DOKK1.

Siden 2018 har der været drøftelser om de konkrete forhold med placeringen og anløbsplatformen.

quote Den store vision er, at flere vil bo på Samsø.

Marcel Meijer (S), borgmesteren, Samsø Kommune

Resultatet af de drøftelser er nu nedfældet i en underskrevet kontrakt mellem Aarhus Kommune og Samsø Kommune.

- Vi havde jo en aftale allerede i december 2018, men nu er tingene endelig faldet på plads, og det er jeg rigtig glad for, fortæller Marcel Meijer (S), som er borgmester i Samsø Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmesteren håber på mere liv på øen, når der kommer en hurtigfærge.

- Den store vision er, at flere vil bo på Samsø men studere eller arbejde i Aarhus. Så vi på den måde kan holde på befolkningen på Samsø, fortsætter han.

Samtidig ønsker han også, at flere cyklende og gående turister vil komme og besøge øen.

- I en undersøgelse kunne vi se, at mange i Aarhus synes godt om Samsø, men ikke har brugt den særlig meget, formentlig fordi turen er lang, siger borgmesteren.

To år gratis anløb for færgen

Aarhus Kommune gav tidligt under drøftelserne lovgivning på, at anløbet ved Dokk1 skulle være betalingsfrit i de første to år for Samsø Rederi, som er ejet af Samsø Kommune.

Det har Aarhus Kommune og Samsø Kommune også skrevet under på i kontrakten. Efter to års betalingsfrihed skal betalingen for anløbet forhandles på ny.

Da beslutningen om en hurtigfærge blev truffet tilbage i februar 2019, var budgettet på ca. 500.000 kroner til betaling af havneomkostninger i Aarhus. Det beløb står fortsat i budgettet.

Ny større færge

Tilbage i 2016-2018 sejlede en expressfærge fra Issehoved til Aarhus. Det var private foreninger, som dengang stablede det på benene.

I dag er det Samsø Kommune, som har taget hatten på og spytter penge i færgen.

Den gamle færge kunne sejle 100 mennesker frem og tilbage mellem fastlandet og øen. Den nye færge kan sejle 300 mennesker over vandet.

- Det er et helt andet setup, og det kræver også, at man laver et andet anløb, når færgen skal lægge til direkte ved Dokk1, fortæller færgedirektøren, Carsten Kruse.

Med en ny færge hører der også nye sejltider til. Her har de fokuseret på, at tiderne matcher letbanens rejsetider, så man kan sejle fra Samsø, nå letbanen, også for eksempel være på Aarhus Universitetshospital klokken otte om morgenen.

- Det betyder, at vi fra færgen har 90 meter til letbanen, så man kan bo på Samsø og tage letbanen eller bilen fra parkeringskælderen i Dokk1, fortsætter han.