Trine havde lyst til at dø – nu reagerer politikerne

Trine Fischer ventede halvandet år på at blive diagnosticeret med borderline personlighedsforstyrrelse. En lang ventetid, som kan skyldes manglen på speciallæger i psykiatrien.

22-årige Trine Fischer måtte vente halvandet år på at få stillet en diagnose i psykiatrien. En lang ventetid, som, ifølge hende selv, har været tæt på at koste hende livet med flere selvmordsforsøg.

- Hver gang, jeg er ked af det, har jeg lyst til at dø, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun lider af spiseforstyrrelse og borderline personlighedsforstyrrelse – sidstnævnte blev hun udredt for efter halvandet år. Hendes historie, som du kan se i fuld længde på YouTube, har da også gjort indtryk på regionens politikere.

- Det er en stærk fortælling og modigt, hun stiller op. Jeg er politiker og ikke læge, så kan ikke vurdere, om halvandet år er lang tid. Men jeg kan sagtens forstå, at hun føler, det er længe, siger Steen Jakobsen (V), der er medlem af Region Midtjyllands psykiatri- og socialudvalg.

Se dokumentaren om Trine Fischer her.

Trine Fischers historie med halvandet års ventetid på en diagnose er dog langt fra unik. Det fortæller Phuong Reisinia, der er lægefaglig direktør i psykiatri og social i Region Midtjylland. Det skyldes, at de almindelige praksisser tager sig af de lette opgaver, mens de privat praktiserende psykiatere tager sig af mellemtrinnet, hvor det hovedsagligt drejer sig om en diagnose.

- Det er komplicerede patientforløb vi har. Vores speciallæger har mange opgave, løber stærkt og skal spænde over meget, siger Phuong Reisinia.

Mangel på speciallæger

En af årsagerne kan dog også være at finde i manglen på speciallæger. I alt mangler der i Region Midtjylland 40 styks, og de er sværere at fremskaffe.

- Den største udfordring er mangel på speciallæger og kloge hænder. Der er kommet større bevågenhed på psykiatrien og flere penge, men vi skal gøre det mere attraktiv at arbejde der, siger Steen Jakobsen.

Formår man at løse det problem, kan man dog ikke hundrede procent undgå lange patientforløb. Det mener Jacob Klærke (SF), der er formand for psykiatri og socialudvalget i Region Midtjylland.

- Mangel på speciallæger er en stor udfordring, som vi har stort fokus på, men jeg tror ikke, at det alene havde givet Trine Fischer et bedre forløb. Hun har en kompliceret sygdomshistorie med flere symptomer, og sådan noget tager tid, siger Jacob Klærke.

Ideelt set så begge politikere gerne, at de havde større indflydelse over, hvor mange speciallæger der kom forbi psykiatrien i løbet af uddannelsen.

- Det er et problem, at Folketinget har ændret turnusordningen for læger, så de ikke kommer forbi psykiatrien. I stedet skal flere ud i den almene praksis, og det kan være fint nok, men så får vi ikke vist dem, hvad psykiatrien kan, siger Jacob Klærke.