Nu får Esther og andre børn hjælp: Region finder penge til særlig behandling

Region Midtjylland har fundet 3,6 millioner kroner, så en særlig behandling til hørehæmmede børn kan fortsætte efter nytår.

Efter længere tids tvivl om, hvorvidt Region Midtjylland kunne finde penge til at fortsætte en særlig behandling af hørehæmmede børn, står det nu klart; pengene er fundet.

Det har regionens hospitalsudvalg netop onsdag besluttet.

Den såkaldte AVT-behandling, auditiv verbal terapi, koster omkring 16.000 kroner per barn om året og har siden 2017 været finansieret på finansloven. Den ordning udløber dog ved nytår, hvorefter det bliver regionernes opgave.

Eneste region uden 

Indtil i dag var Region Midtjylland den eneste region, der ikke havde fundet penge til at fortsætte behandlingen, men nu er pengene fundet i en særpulje i regionen.

- AVT-behandlingen har stor betydning for hørehæmmede børn og deres forældre, og jeg er glad for, at regionsrådet trods tidens stramme økonomi har fundet frem til en løsning, lyder det i en skriftlig kommentar fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Regionsrådsformanden har tidligere forsvaret, hvorfor regionen ikke prioriterede AVT-behandlinger i sit budget.

I alt har regionen fundet 3,6 millioner kroner til den treårige behandlingsform, som bliver udført på Aarhus Universitetshospital. 

Der er tale om en etårig bevilling, og derefter vil udgifterne til AVT-behandling indgå i den ordinære budgetlægning i regionen.

Opfølgning er afgørende

Tidligere i efteråret fortalte TV2 ØSTJYLLAND om toårige Esther og hendes familie, som kender alt til behandlingen, da datteren er tilknyttet.

Esther har nedsat hørelse på begge ører og har indopereret høreapparater til at hjælpe hende med at opfange og forstå lyde omkring sig.

- Det er ikke nok bare at få implantaterne. Det er en helt ny måde at høre og forstå lyd på, og det er afgørende, at man får den her opfølgning, hvis man skal klare sig på lige fod med andre børn, sagde Esthers mor, Stina Rask Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Behandlingen udføres blandt andet gennem leg, hvor der lægges meget mærke til, hvor godt Esther reagerer på forskellige lyde. At høre og identificere forskellige lyde er nemlig en forudsætning for at udvikle hendes talesprog og dermed også hendes sociale færdigheder.