VIDEO: Kran flytter stor skulptur ud af Gudenåen

Fredag formiddag blev kopien af Sven Dalsgaards ’Pigen i Gudenåen’ flyttet for at gøre plads til den ikoniske guldkrukke

02:29

Tørvebryggen blev spærret, og mange mand var sat på opgaven, da skulpturen ’Pigen i Gudenåen’ fredag skulle løftes ud af den såkaldte paradisø i Gudenåen nær Randers Bro. Det skal den for at gøre plads til den ikoniske guldkrukke, der efter to års fravær igen skal præge bybilledet i Randers.

Siden august 2014 har pladsen været optaget af en kopi af Sven Dalsgaards ’Pigen i Gudenåen’, som dengang blev sat op for at hylde kunstneren på 100-året for hans fødsel. Mange randrusianere har i den forbindelse ytret ønske om at lade skulpturen blive i byen, men det er ikke bare sådan lige til.

- Der ligger en fin historie bag den, men der er også noget jura i det. Vi skal søge tilladelse hos Dalsgaard-fonden for at få lov til at sætte en kopi op et sted i byen, men det er i hvert fald sikkert, at den ikke får guldkrukkens plads, siger kulturkonsulent i Randers Kommune, Helga Hjerrild.

Læs også Randers’ ikoniske krukke kommer tilbage på plads

I 1952 blev den originale ’Pigen i Gudenåen’ faktisk opført af Sven Dalsgaard selv, men dengang blev den ikke vel modtaget. Af flere omgange blev den udsat for hærværk, og kunstneren tog den ned i vrede. Siden hen blev guldkrukken af Mogens Møller lavet specifik til placeringen på paradisøen.

- Krukken er stedsspecifik kunst. Pladsen er udpeget til værket, som er lavet specifik til stedet, forklarer Helga Hjerrild.

Du kan se klip fra flytningen og interview med kulturkonsulenten øverst i artiklen.     

Det er denne krukke af Mogens Møller, der senere på året igen vil være at finde på øen i Gudenåen nær Randers Bro.  Foto: Randers Kommune