- Velfærden er død

Østjyder protesterede mod kontanthjælpsreform

Til tonerne af Kim Larsens sang "Om lidt bli'r her stille" gik et par hundrede østjyder i dag i ligtog gennem Randers' gader.

I den dannebrog-beklædte kiste, som de bar på, lå der ikke et menneske. Kisten var derimod symbolet på den danske velfærd, som ifølge de mange demonstranter nu er død på grund af den nye kontanthjælpsreform.

De mange demonstranter endte til sidst foran det gamle rådhus, hvor der i stedet blev sunget med på John Mogensens "Der er noget galt i Danmark".

Demonstrationen var arrangeret af Marianne Grann, som selv er på kontanthjælp. En ydelse, hun snart står til at miste på grund af gensidig forsørgerpligt, som blev indført med den nye reform:

- Vi har været nødt til at flytte fra hinanden og simpelthen opløse vores familieliv, for vi kan ikke få det til at hænge sammen, siger kontanthjælpsmodtager Marianne Grann til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Mange er erklæret uddannelsesparat

Udover den gensidige forsørgerpligt, som gør, at samlevende - ligesom gifte par - nu også skal forsørge hinanden, var de fremmødte også utilfreds med Randers Kommunes sagsbehandling.

70 procent af kommunens kontanthjælpsmodtagere under 30 år er blevet erklæret uddannelsesparate uden at været til en samtale hos kommunen. Det er stik imod retningslinjerne fra Beskæftigelsesministeret. Vurderingen betyder, at flere har fået halveret deres ydelse.

Se: - Jeg er ikke parat

Derfor var blandt andet Nikolaj Busk i dag mødt op til demonstrationen. Han er blevet erklæret uddannelsesparat på trods af flere psykiske diagnoser:

- Jeg håber, at jeg selv og andre i en lignende får omstødt deres sager, siger Nikolaj Busk til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Også i Horsens blev der i dag demonstreret mod kontanthjælpsreformen, som trådte i kraft den 1. januar i år.

Se et tv-indslag fra dagens demonstration i Randers øverst i artiklen.