Læge om offer i plejehjems-sag: - Han havde en døendes vejrtrækning
Der gik op til 20 sekunder ad gangen, hvor en plejehjemsbeboer fra Plejecenter Tirsdalen ikke trak vejret, fortæller en læge, der var på arbejde under de første fire indlæggelser.
Da en læge fra Regionshospitalet Randers den 27. februar sidste år går hjem fra arbejde, er det med en følelse i kroppen af, at noget ikke er, som det skal være.
I løbet af vagten er fire beboere fra det samme plejehjem blevet indlagt med lignende symptomer, hvilket lægen finder meget mærkeligt.
Den pågældende læge har mandag vidnet i retten i Randers i sagen, hvor en 60-årig sosu-hjælper er tiltalt for at have dræbt én beboer og forsøgt at slå tre andre ihjel.
I retten bliver det forklaret, at lægen, da hendes vagt var ovre, gemte CPR-numrene på beboerne, fordi hun fandt de fire indlæggelser mistænkelige.
De CPR-numre blev efterfølgende givet videre til den ledende overlæge, som endte med at melde sagen til politiet.
Kritisk tilstand
Lægen husker tydeligt den dag, den 27. februar. Den første patient, hun tager imod fra Plejecenter Tirsdalen, er en mandlig beboer.
Hans tilstand er kritisk. Hun skriver i journalen, at hans vejrtrækning er forstyrret. Der er pauser på op til 20 sekunder, hvor han ikke trækker vejret.
- Jeg ville tænke, det var en døendes vejrtrækning. Der gik længere og længere tid mellem indtrækningerne, siger lægen i retten.
Vi ved i dag, at den mandlige beboer har baclofen i blodet, da han bliver indlagt på hospitalet, men på dét tidspunkt fandt lægerne på akutafdelingen ikke nogen forklaring på hans tilstand.
Hvis ikke han fik det bedre over natten, så ville lægerne betragte ham som døende, bliver det forklaret.
Modgift virker ikke
Så galt ender det ikke med at gå for den mandlige beboer, men det gør det til gengæld for den kvindelige beboer, som bliver indlagt kort tid efter.
Også hende er lægen, som mandag har vidnet, i berøring med den 27. februar.
Hun husker, at den kvindelige beboer tester positiv for benzodiazepiner, som er en af de typer stoffer, der er centrale i denne sag.
Beboeren får modgift, men vågner ikke op af det. Heller ikke modgift for morfin fører til en forbedring af hendes tilstand.
Anklagerne mod kvinden
På det tidspunkt har lægerne en mistanke om, at hun har en blødning i hjernen. Men det har hun ikke.
Den kvindelige beboer bliver senere vurderet til at være døende, og hun bliver udskrevet til smertestillende behandling i sin bolig på plejehjemmet frem til hendes død.
Aldrig oplevet noget lignende
Da en tredje beboer bliver indlagt fra samme plejehjem den 27. februar, kan lægen næsten ikke tro det.
- Da vi fik at vide, at den tredje også skulle komme ude fra Tirsdalen, gik vi og snakkede om, at vi ikke anklagede nogen, men at det her var atypisk, siger lægen.
Hun understreger, at hun aldrig har oplevet noget lignende.
Også en anden kvindelig læge fra Regionshospitalet Randers har mandag vidnet. Hun har forklaret om hendes behandling af den fjerde beboer i sagen.
Også den beboer bliver testet for stoffer den 27. februar. Anklageren spørger, om lægen på daværende tidspunkt har mistanke om, at beboeren er påvirket.
- Lidt mistanke havde vi, fordi der kom så mange ind. Så vi tænkte, det var en reel mulighed, at der var noget der, siger den anden læge i retten.
Den fjerde beboere tester positiv for benzodiazepiner.
Under retsmødet mandag har i alt syv personer vidnet. De er enten ansat på Plejecenter Tirsdalen, Regionshospitalet Randers eller hos Præhospitalet, der står for ambulancekørslen.
Der forventes at falde dom i sagen senest d. 23. februar.