Kulturhusets fremtid uvis: Tre milliondyre løsninger er på bordet

Kulturhuset i Randers har ikke nok plads. Den næsten 50 år gamle trænger desuden til en gennemgribende renovering

01:55

VIDEO: Kulturhuset i Randers mangler plads. Byrådet kigger på tre løsninger i forskellige prisklasser.

- Vi mangler magasinplads. Vi mangler udstillingsplads. Og så mangler vi også at bryde ud fra dette andensals lokale, vi er i.

Sådan lyser ønskesedlen hos Lise Jeppesen, der er direktør for Randers Kunstmuseum.

Randers Kunstmuseum er en af de tre institutioner, der har til huse i den 50 år gamle beton-bygning midt i byen.

Men fremtiden for Kulturhuset er uvis. Der trænger til at ske noget, og det skal være snart, mener Lise Jeppesen.

Læs også Demensvenlig landsby med butikker og kulturhus tager form i Randers

- Vi er et kunstmuseum, som trækker rigtig mange nationale gæster. 70 procent af vores gæster kommer udenbys og render rundt omkring den her betonklods og leder efter kunstmuseet. Ind ad denne mørke trappeopgang, der ligner et skattekontor fra 70’erne, siger Lise Jeppesen.

70 procent af vores gæster kommer fra udenbys og render rundt omkring den her betonklods og leder efter kunstmuseet. Ind ad denne mørke trappeopgang, der ligner et skattekontor fra 70’erne

Lise Jeppesen, Randers Kunstmuseum

Kulturhuset rummer både Randers Hovedbibliotek i stueetagen, Museum Østjylland på første sal og Randers Kunstmuseum på anden sal.

Det er politikerne glade for.

- Jeg synes, det er så fantastisk, at vi har de her tre kulturinstitutioner, der er stærke brands for Randers og ambassadører, i samme hus, siger Louise Høeg (V), der er formand for idræts- og kulturudvalget i Randers Kommune.

Byrådsmedlem Louise Høeg (V) er glad for, at tre kulturinstitutioner er samlet under samme tag i Kulturhuset.

Milliondyr løsning

Der er flere mulige løsninger på problemet.

Nummer et: Der skal foregå en grundig renovering af det eksisterende kulturhus. Det vil koste mellem 104 og 156 millioner kroner.

Læs også Murer-Mette vil have ligestilling i skurvognen

Nummer to: Der er også mulighed for en lettere renovering plus en tilbygning af Kulturhuset. Det vil koste mellem 58 og 66 millioner kroner.

Til sidst er den løsning, der hedder en hel ny bygning. Den skal bygges på havnen, og den vil koste mellem 273 og 312 millioner kroner.

Jeg synes, det er så fantastisk, at vi har de her tre kulturinstitutioner, der er stærke brands for Randers og ambassadører, i samme hus

Louise Høeg (V), byrådsmedlem

- Det er nok et og to, der er mine første prioriteter. Så det andet bliver lidt længere ude i fremtiden, siger Louise Høeg.

- Vi vil rigtig gerne have nogle rammer, som svarer til, hvad vi er nu, og hvad vi kan udvikle os til ude i fremtiden, siger Lise Jeppesen.

Kulturhuset rummer både Randers Hovedbibliotek i stueetagen, Museum Østjylland på første sal og Randers Kunstmuseum på anden sal.

Udskudt til efteråret

Nu er løsningen udskudt til efteråret.

- Jeg så da gerne, at der var en afklaring inden da. Jeg er også godt klar over, det er en kommune, der ikke har mange penge. Jeg ved jo godt, at der ikke kommer nogen julemand og drysser pengene ned, siger Lise Jeppesen.

Læs også Nyt kulturhus får en million kroner: Har haft uregulerbar afføring af begejstring

Men en løsning, det kommer der.

- Til budgetforhandlingerne i september. Så resten af byrådet skal med ind over her, siger Louise Høeg.