Demensvenlig landsby med butikker og kulturhus tager form i Randers

Fremtidens plejehjem, kaldes Huset Nyvang i Randers, er lavet for at skabe trygge rammer for demensramte borgere

02:04

VIDEO: Her kan du se mere om Huset Nyvang i Randers.

I Randers arbejder man på at færdiggøre en lille, kunstig by, hvor demente trygt kan færdes.

Ideen er ikke helt ny. Siden 1992 har beboere levet som i den virkelige verden i landsbyen Hogeweyk i Holland. Men det hele er lidt som i filmen The Truman Show, et skuespil, som i tilfældet i Randers er til ære for de demente.

I Randers hedder pendanten til Hogeweyk Huset Nyvang, og det er netop med Holland som forbillede.

Læs også Webdok: Dengang Jytte forsvandt

- Da vi startede og skulle have et nyt plejecenter op at stå, var vi lige som mange andre kommuner i landet i Holland for at få inspiration, og der så vi det her projekt, som vi blev betaget af, siger Leif Gade (S), der er formand for Omsorgsudvalget i Randers Kommune.

Fakta om Huset Nyvang

- Huset Nyvang er i sin grundidé tilpasset borgere med demens og deres særlige behov, men alle plejekrævende kan bo der.

- Byggeriet tager udgangspunkt i den seneste viden på området, hvor begreber som hjemlighed og genkendelighed er nøgleværdier.

- Byggeriet består af fire adskilte boenheder og en fælles bygning som rummer et bytorv, hvor butikker og aktive facader danner genkendelige motiver for en række fælles funktioner.

- Fællesbygningen er sammenbygget med en stor daginstitution som rummer såvel vuggestue og børnehavegrupper.

Kilde: Randers Kommune

Randers er ikke det eneste sted, man arbejder med begrebet demensby. I Svenborg åbnede landets første i 2016 og sidste år åbnede der en demensby i Hjørring.

Antallet af demensramte vil ifølge Videnscenter for Demens stige de kommende år. Knap 20.000 borgere i Region Midtjylland lider af demens, og alt tyder på, der kun kommer flere i fremtiden. En udfordring, vi her på TV2 ØSTJYLLAND har beskrevet de seneste dage.

Alt fra bager til frisør

I Randers er man endnu ikke helt klar til at slå dørene op til de 'falske' butikker, som ligger rundt om det centrale torv i den demensvenlige landsby.

Læs også Hvad gør vi med de mange demente? Flere løsninger i spil

Her skal der blandt andet være et værksted, en købmandsforretning, en frisør et kulturhus samt både bageri og orangeri.

- På pladsen kommer der også borde og bænke, så når foråret kommer, bliver det et rigtig dejligt sted, fortæller Leif Gade.

Leif Gade viser rundt på torvet, hvor de mange butikker kommer til at være.

Byggeriet er opført som en slags landsby med fire forskellige boenheder. Hver boenhed er opbygget af mindre bygningsenheder, små individuelle 'parcelhuse' med hver deres åbne gårdmiljøer, som fungerer som beboernes have. På den måde forsøger man at efterligne et almindeligt parcelhuskvarter og dermed skabe genkendelighed for beboerne.

Sådan ser der ud i Huset Nyvang lige nu, hvor man er ved at gøre klar til den helt store åbning senere på foråret.

Håbet er, at den 'kunstige' by vil gøre de demente trygge og glade.

- Det er vigtigt, at borgere, selvom de er demente, kan få noget ud af at arbejde med nogle af de ting, som de som for eksempel gjorde i deres dagligdag, inden de kom på plejehjem. Det, tror vi, er rigtig vigtigt, siger Leif Gade.

Her ses en illustration af, hvor det kommer til at se ud, når der kommer mere liv i stedet. Foto: Illustration fra Friis og Molkte

Også plads til børnehave og vuggestue

Randers' nye plejehjem rummer 60 almene plejeboliger og tilhørende servicearealer. Som en del af projektet er der også en daginstitution med vuggestue og børnehave, som er delvist integreret i plejehjemmet, så man blandt andet deler køkken- og personalefaciliteter. 

Huset Nyvang kaldes også 'fremtidens plejehjem', og byggeriet tager ifølge Randers Kommune udgangspunkt i den nyeste viden og forskning, hvor især hjemlighed og genkendelighed er nøgleværdier. Derfor er plejehjemmet især velegnet til beboere med demenssygdomme i moderat til svær grad og beboere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

Læs også Ældresagen om demens: - Vi er alle en del af løsningen

Lotte Kidmose er en af dem, der skal arbejde i Huset Nyvang, når det inden længe står helt færdigt. Hun mener også, at det er en god ting, at man bibeholder noget af hverdagen for de demente.

- Jeg glæder mig over det, og jeg glæder mig til det, for der er rigtig mange gode ideer i det. Vi har talt meget om skellet mellem system-verdenen og livs-verdenen, hvor vi her meget arbejder efter det sidste, hvor vi griber nuet i hverdagen og udnytter det, siger hun.

10 advarselstegn på demens

 
  1. Svækket hukommelse
  2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
  3. Problemer med sproget
  4. Manglende orientering i tid og sted
  5. Dårlig eller nedsat dømmekraft
  6. Problemer med at tænke abstrakt
  7. Lægge ting forkerte steder
  8. Forandringer i humør og adfærd
  9. Ændringer i personligheden
  10. Mangel på initiativ
Kilde: Alzheimerforeningen