Hør videoen: Randers har fået en 'kongelig hofleverandør'

En randrusiansk organist spillede en fornem rolle i weekendens prinsesse-konfirmation.

Bag orglet i Sct. Mortens Kirke i det centrale Randers sidder en kongelig hofleverandør - sådan da.

Til sin konfirmation i Fredensborg Slotskirke i søndags gik prinsesse Isabella nemlig ind i kirken til organist Christian Præstholm toner.

Organisten havde skrevet den såkaldte introitus, der ledsager indgangsprocession i kirken.

- Jeg fik en henvendelse fra organisten ved Fredensborg Slotskirke om, at de gerne ville have et introitus. Det skulle være af festlig karakter og vare maks. fire minutter. Så det gik jeg i gang med, forklarer Christian Præstholm.

Christian Præstholm er organist i Sct. Mortens Kirke i Randers.
Christian Præstholm er organist i Sct. Mortens Kirke i Randers.

- Jeg tænkte, at det godt måtte være festligt og majestætisk, men det skulle ikke være bryllupsmusik. Det skulle passe til den alder, hun har, siger organisten.

Han er hjemmevant ved sit orgel, men at der skulle bruges flere instrumenter, skulle organisten lige vende.

Prinsesse Isabellas konfirmation blev holdt i søndags i private omgivelser i Fredensborg Slotskirke.
Prinsesse Isabellas konfirmation blev holdt i søndags i private omgivelser i Fredensborg Slotskirke. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Det mest finurlige var at skrive for instrumenter, jeg slet ikke selv kan spille. Orglet kender jeg rigtig godt, men at skrive for basun, horn og tuba og trompeter har jeg ikke gjort særligt tit. Og jeg kan ikke spille en tone på de instrumenter, så må man lytte og læse og bruge sin fantasi, fortæller Christian Præstholm.

Teksten skulle passe til den 15-årige prinsesses konfirmationsord, som var "Så bliver da tro, håb og kærlighed disse tre. Og størst af dem er kærligheden".