Hans Christian fik i sin tid ingen hjælp fra kommunen: Nu er det Årets Veterankommune

Årets Veterankommune er for første gang blev kåret, og valget faldt på Randers. Da Hans Christian Mortensen vendte hjem fra krig for 18 år siden, fik han dog ingen hjælp.

Da Hans Christian Mortensen vendte hjem til Randers fra Kosovo-krigen med traumatiserende oplevelser i bagagen, var der ikke meget hjælp at hente. Det har han siden arbejdet for at ændre, og i dag blev byens indsats for veteraner hædret. 

Hans Christian Mortensen liv tog en stor drejning, da han i begyndelsen af det nye årtusind blev udsendt til Kosovo efter Kosovo-krigen.

- Det var en utrolig hård tid, manglende søvn. Jeg gjorde mærkelige ting, siger Hans Christian Mortensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han havde flere forskellige voldsomme opgaver i forbindelse med udsendelsen.

- Jobbet gik ud på at være ude og identificere gravene, herefter grave krigsofrene op og udlevere dem til de pårørende, siger Hans Christian Mortensen.

quote I dag er situationen lidt anderledes, end den var for 18 år siden.

Hans Christian Mortensen, veteran

Efter hjemkomsten til Randers søgte Hans Christian Mortensen hjælp, men uden at blive taget seriøst. 

- Og der fik jeg at vide, at hvis jeg havde taget skade af at være udsendt, kunne jeg selv finde ud af, hvilken hjælp jeg skulle have. Og i øvrigt selv betale, siger han. 

Årets Veterankommune

Siden Hans Christian Mortensens tid er der dog meget, der har ændret sig. Mandag blev Randers hyldet med prisen som Årets Veterankommune. Som de første nogensinde.

- Randers har vundet prisen for at have sat sig et klart mål. Randers ville være bedre til veteraner, siger forsvarsminister Trine Bramsen til TV2 ØSTJYLLAND i forbindelse med overrækkelsen af prisen. 

Trine Bramsen mener, at Randers er blevet Årets Veterankommune, fordi de har sat sig et klart mål.
Trine Bramsen mener, at Randers er blevet Årets Veterankommune, fordi de har sat sig et klart mål.

Hjælpen til veteraner i Randers Kommune dækker nu blandt andet over løb, træning, cafésammenkomster og fælleslæsning.

- Vi har fået nogle ud af deres lejligheder og huse, hvor de ellers har puttet sig en lille smule. Det er noget af det, vi kan i indsatsen her. Og det har været rigtig fedt med nogle af de arrangementer, vi har haft gang, og stadig har gang i. Vi får fat på nogle af de veteraner, vi ellers ikke ville have fået fat på, siger Stanley Angelo Schmücker, veterankoordinator i Randers Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Stanley Angelo Schmücker mener, at kommunen har haft succes med at få veteranerne ud af deres hjem.
Stanley Angelo Schmücker mener, at kommunen har haft succes med at få veteranerne ud af deres hjem.

Og selvom indsatsen på området, ifølge Hans Christian Mortensen, langt fra er nået målet, mener han stadig, at der er sket en udvikling på området.

- I dag er situationen lidt anderledes, end den var for 18 år siden. I dag er man opmærksom på, at der kan være nogle udfordringer i forbindelse med, at man kommer hjem. 

- Jeg synes i det hele taget i dag, at man tager meget bedre hånd om det. Ens tanker og ens oplevelser, kan du ikke fjerne, de er kommet for at blive. Men du kan bearbejde det, siger Hans Christian Mortensen.

Efter et svigt under sin søgen efter hjælp, da veteran Hans Christian Mortensen vendte hjem fra Kosovo i starten af årtusindeskiftet, besluttede han, at Randers Kommune skulle være den kommune, der tog bedst hånd om veteraner. I dag hyldes den østjyske kommune med prisen Årets Veterankommune.