Afbrændingsforbud: Østjyske Skt. Hans-hekse kan måske spare årets rejse

I fem østjyske kommuner er åben ild i øjeblikket forbudt. Det kan være dårligt nyt for Skt. Hans-bålene

I Randers, Silkeborg, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov Kommuner er det lige nu forbudt med åben ild. Hvis der ikke falder nævneværdigt regn inden Skt. Hans kan det betyde, at Skt. Hans bålene ikke må blive brændt af. Arkivfoto. Foto: Hanh Nguyen

Heksene kan muligvis spare sig årets tur til Bloksbjerg. Der er nemlig afbrændingsforbud i 35 kommuner i Danmark og deriblandt fem østjyske kommuner.

I Favrskov, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Silkeborg er det i øjeblikket forbudt at have åben ild eller tænde en grill i det fri.

Læs også Danmark tørster - og så længe skal vi vente på regnen

- I værste fald bliver årets Skt. Hans-bål ikke brændt af, siger beredskabsdirektør Klaus V. Hebsgaard fra Midtjysk Brand og Redning, der blandt andet dækker Silkeborg. Her har åben ild været forbudt siden fredag den 1. juni.

- Sådan en tørke, som vi ser lige nu, og store bål med flyvegnister er en rigtig farlig kombination, som vi ret nervøse for. Et Skt. Hans-bål giver store gnister og udgør en stor brandfare, for hvis det får fat i det tørre græs, risikerer vi større naturbrande over større områder.

 

Kræver en del regn

Der er fortsat lidt over 14 dage til Skt. Hans, og der er derfor stadig mulighed for, at regnen kan falde og ophæve afbrændingsforbuddet. Der skal dog mere end et par byger til, før det sker.

Læs også Tørken fortsætter: Nu er det også forbudt at brænde af i Silkeborg

- Det batter ingenting, hvis vi får nogle småbyger. Det bliver det ikke bedre af, siger Kasper Sønderdahl, der er beredskabsdirektør i Randers, Favrskov og på Djursland.

- Vi evaluerer dog afbrændingsforbuddet hver dag, for vi ved godt, at det er omsiggribende for både private og erhvervslivet.

Heksene bliver ifølge folketraditionen sendt afsted til Bloksbjerg, når vi Skt. Hans aften brænder bål af med hekse i. I år kan tørken komme til at betyde, at vi heksene må blive hjemme. Arkivfoto.

Dyb alvor

Det er dog på ingen måde for sjov, når brandvæsenet udsteder et forbud mod åben ild, fortæller beredskabschefen:

- Alle store brande starter som små. Lige for tiden skal der så lidt til, fordi det hele er så tørt. Alene tirsdag eftermiddag var vi ude til 3-4 mindre naturbrande. Det er flere end vi plejer, siger Kasper Sønderdahl og tilføjer:

- En af mine dygtige indsatsledere har været her i 20 år og han fortæller, at han kun har oplevet et afbrændingsforbud to gange. Så det skal tages alvorligt, når vi har det.

Overtræder man afbrændingsforbuddet, venter der udover risikoen for at starte en større brand en bøde.

01:20

VIDEO: Mens de fleste af os nyder sommervarmen, så giver det tørre vejr også udfordringer flere steder, hvor der er udstedet afbrændingsforbud. Indslaget er fra søndag 3. juni.

Luk video