Danmark tørster - og så længe skal vi vente på regnen

Problemerne med tørken over landet vil kun blive større de kommende mange dage

Græsset er gult, støvet hvirvles til vejrs ved blot den mindste vind, og når landmanden på marken lader jorden glide gennem sine fingre, er det som at drysse sukker i en kagedej.

Billederne er mange på det knastørre, solrige og varme sommervejr, som vi har oplevet nærmest uafbrudt de seneste fire uger.

Maj slog rekord i både varme og solskin, og selvom mange danskere nyder det solrige og varme sommervejr, som er fortsat ind i juni, i fulde drag, begynder manglen på nedbør for alvor at få konsekvenser rundt om i landet.

Femdøgnsskemaet.
Femdøgnsskemaet. Foto: TV 2 Vejret

Forbud mod åben ild i det fri

I 11 kommuner i primært Østjylland og på Bornholm er det nu så tørt, at der er udstedt afbrændingsforbud.

- Et cigaretskod det forkerte sted eller en engangsgrill i skoven er nok. Tænder man ild i en plantage med nåletræer, er det som en krudttønde, og så breder flammerne sig hurtigt, sagde sektionsleder og vagthavende ved Beredskabsstyrelsen Sjælland Morten Martinsen søndag til TV 2.

De høje temperaturer og den megen sol giver en meget høj fordampning, og tendensen går igen over dele af landet, hvor der lige nu er en forøget eller høj risiko for tørke.

Tørt, solrigt og varmt sommervejr fortsætter

Og der er ingen lindring lige om hjørnet for hverken landmænd, haveejere eller andre danskere, som gerne ser en dag eller to med silende regn over landet.

Vejrtypen med generelt tørt, solrigt og varmt vejr fortsætter, og selvom det i begyndelsen af denne uge kortvarigt bliver knap så varmt, så lurer temperaturer mellem 25 og 30 grader igen sidst på ugen.

VIDEO: Her kan du se vejrudsigten for mandag og de kommende dage i Østjylland.

Ingen regn i sigte de næste 10 dage

TV 2 VEJRETs seneste prognoser viser, at der de allerfleste steder i landet ikke vil falde en dråbe regn de næste 10 døgn - og sandsynligvis i endnu længere tid.

Lokalt kan der opstå en tordenbyge eller to, men selv hvis det skulle ske, vil det med al sandsynlighed end ikke lokalt være nok til at ophæve tørken. 

De første tegn på, at der måske kan komme mere udbredt regn til landet, skal vi i de nuværende prognoser helt frem til den 15. juni for at finde, men der er ingen garanti for, at det på denne tidshorisont også bliver til virkelighed.

Derfor er der også al mulig grund til at forberede sig på problemer med tørke, der blot bliver mere omfattende dag for dag.

EM-sommeren gav os den værste tørke nogensinde

I værste fald kan tørken ende med at udvikle sig til den værste, som vi har oplevet i Danmark i 26 år.

Tilbage i 1992 faldt der fra den 12. maj og frem til den 10. juli stort set ingen regn i Danmark, og juni blev med én millimeter på landsplan den tørreste måned nogensinde målt i Danmark.

Dog huskes perioden af de fleste for den danske EM-triumf i fodbold.

Med et forestående VM i fodbold kunne man håbe, at den tilsyneladende sammenhæng kunne give Danmark et godt resultat ved turneringen i Rusland, men for den tørkeramte del af samfundet ville det nok blot være et lille plaster på såret.