Vil forbyde dagplejere at ryge i fritiden

Århus Kommune vil forbyde rygning i dagplejeres hjem - også i fritiden. Dagplejernes fagforening er imod forbuddet.

Dagplejere og deres ægtefæller skal have forbud mod at ryge indendørs i deres eget hjem - også i deres fritid og ferier, når der ikke passes børn.

Det kræver Århus Kommunes i Børn og Unge-forvaltning, som dermed vælger en stram fortolkning af en ny lov om røgfri miljøer.

- Hvis man skal følge lovens bogstav, må der ikke længere ryges i stue og køkken, hvis disse rum er steder, hvor børnene leger og opholder sig. Hverken når børnene er der, eller når børnene ikke er der. Sådan må det være, fordi vi skal tage vare på børnenes tarv, siger arbejdsmiljøkonsulent i Børn og Unge, Hanne Stephensen, til Århus Stiftstidende.

Dagplejernes fagforening, FOA, er lodret uenig i i kursen, som man mener griber alt for voldsomt ind i dagplejernes personlige frihed.

- Vores jurister er uenige i kommunens fortolkning af den nye lov. Et køkken og en stue er ikke primært indrettet til lege- og opholdsrum, men til andre formål, og derfor kan der rent juridisk ikke kræves et forbud mod at ryge der i fritiden, siger formand for pædagogisk sektor, Mette Fuglsig, til avisen.