Til kamp for østjysk kultur

Politikere samles på tværs for kulturkamp

01:37

1 af 2

Østjyske politikere på tværs af partiskel går nu til kamp for at redde den østjyske kultur.

Regeringens finanslov skærer i støtten til flere af de helt store østjyske kulturinstitutioner, og det kan få alvorlige konsekvenser. Derfor farer lokalvalgte folketingspolitikere nu op af stolene og vil kæmpe for at få flere penge ud af Kulturministeriet til at bevare driften af kulturperlerne som blandt andre Fregatten Jylland, Den Gamle BY og Gammel Estrup Herregård.

- Det er en finanslov af københavneri. Det må de simpelthen lave om. Jeg har stillet spørgsmål til kulturministeren, og hvis han ikke besvarer dem, vil jeg kalde ham i samråd, siger kulturordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Hans partifælle Karen Jespersen er enig i anklagen og tilføjer.

- Det er dybt deprimerende, at de skærer i støtten. Det er jo de her attraktioner, der skal trække de unge væk fra tv'et og alle de reality-shows, siger Karen Jespersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Dårlig timing

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), mener, at besparelserne kommer på et rigtigt dårligt tidspunkt.

- Det er et helt skidt signal. Først er Kulturministeriet og dermed staten med til at udpege Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og derefter skærer de ned - det kunne ikke være dårligere timing, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Også SFs Jonas Dahl er træt af situationen.

- Det er ærgerligt, at vi ikke kan finde de midler, der skal til. Jeg har kæmpet for at få nogle midler, men der er bare ikke flere penge at tage af, og det er da drøn irriterende. Og så er det da et dårligt tidspunkt, nu hvor Aarhus er blevet valgt til Europæisk Kulturhovedstad i 2010, siger han.

Michael Aastrup Jensen har nu indkaldt sine lokale kollegaer på tværs af partier til et møde på mandag, hvor der skal lægges en slagplan for, hvordan man griber sagen an.

Hvor mange, der deltager i mødet, er endnu ikke på plads.