Svamp og dårlig luft: Her kæmper skolerne med indeklimaet

Næsten hver tredje af Arbejdstilsynets besøg på østjyske skoler ender med løftede pegefingre

Der trænger til at blive luftet ud i indeklimaet i flere østjyske skoler (genrefoto) Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Dårlig ventilation, der ikke overholder loven, høje temperaturer, utætheder og skimmelsvamp.

Det er, hvad Arbejdstilsynet møder, når de besøger folkeskolerne i Østjylland, viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Arbejdstilsynet har i årets 10 første måneder besøgt 22 skoler i Østjylland, og det har resulteret i syv såkaldte 'reaktioner' på dårligt indeklima.

Læs også Boliger, hvor du ikke kan åbne vinduerne, er på vej i Aarhus

En reaktion betyder, at skolerne er blevet pålagt at rette op på problemerne med det samme eller undersøge problemets omfang yderligere.

Der er tale om skoler i Horsens, Odder, Syddjurs, Aarhus og Skanderborg.

- Indeklima er noget, man skal være meget, meget opmærksom på. Syv reaktioner er syv for mange, siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher, til TV2 ØSTJYLLAND.

00:32

VIDEO: I mange danske skoler er der rigtig dårlig ventilation, og det skaber en ophobning af forureninger i lokalet, siger professor Geo Clausen fra DTU, der er ekspert i indeklima (video fra 18. september 2018).

Luk video

Der kan være flere grunde til, at indeklimaet ikke lever op til Arbejdstilsynets krav.

- Det kan være materialerne, der er brugt i undervisningslokalerne. Det kan være dårlig ventilation, som man typisk ser i de ældre skoler fra 50'erne og 60'erne. Det kan også være klimaskærmen, som er de udvendige mure og tagkonstruktioner og isoleringen og udvendige døre og vinduer. 

Læs også Billige boliger behøver ikke være beton: Etagebyggeri i træ hyldet

Det halter i Skanderborg

Under to besøg i Skanderborg har Arbejdstilsynet givet tre reaktioner, hvilket betyder, at der under et af besøgene har været mere end et forhold, der skulle bringes i orden, viser opgørelsen fra Dansk Byggeri.

Det er Morten Børup Skolen og Niels Ebbesen Skolen, der har fået sure smileyer af Arbejdstilsynet. 

Det kommer ikke helt bag på formand for undervisnings- og børneudvalget i Skanderborg Kommune, Frans Fischer (A), at der er problemer med indeklimaet i byens folkeskoler. 

- Det er noget, vi budgetmæssigt har haft fokus på, og vi har afsat en pulje til udbedring af ventilationsanlæg. Ventilation er ofte voldsomt dyrt, og derfor har vi ikke kunne dække hele behovet, men det er klart, at vi selvfølgelig skal leve op til Arbejdstilsynets krav, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Vi kan ikke leve med et påbud, for så kommer de jo og lukker skolerne. 

Læs også Dårligt indeklima skal øverst på skoleskemaet

Foreslår lånepulje

Formanden for Dansk Byggeri Østjylland har en opfordring til politikerne i alle de østjyske kommuner. 

- Når man ikke løbende renoverer og vedligeholder, så løber det op og ender med at blive en dyr fornøjelse i sidste ende. Derfor håber jeg, at politikerne i de enkelte kommuner vil sørge for hele tiden at have et overblik over, hvilke skoler der trænger til at få gjort noget ved indeklimaet, og så skal der selvfølgelig sættes penge af til at få tingene ordnet, efterhånden som behovet opstår, siger Michael Ancher.

Læs også 200 tons forurenet jord skal fjernes for at sikre grundvandet

Dansk Byggeri og SF har foreslået, at Folketinget etablerer en lånepulje til kommunerne på 200 millioner kroner om året øremærket til at forbedre indeklimaet på skolerne.

Det skal sikre, at kommunerne ikke bliver tvunget til at vælge mellem fx at reparere huller i vejene eller installere tidssvarende ventilation på skolerne.

Du kan se opgørelsen over kommuner, hvor folkeskoler har fået reaktioner for dårligt indeklima her.

Dansk Byggeri Østjylland har ikke haft adgang til information om, hvilke specifikke skoler der har modtaget en reaktion fra Arbejdstilsynet.

TV2 ØSTJYLLAND har fundet frem til nævnte skoler i Skanderborg ved en søgning på Arbejdstilsynets hjemmeside.