"Peter" kørte flygtningefamilie til Grenaa: Nu risikerer han straf

Østjysk mand står for første gang frem og fortæller om, hvordan han i september transporterede en gruppe flygtninge

At hjælpe andre mennesker kan være strafbart, hvis de mennesker er flygtninge på vej gennem Danmark.

Det fandt "Peter" ud af i september i år, da han spontant satte sig ud i sin bil og satte kurs mod den dansk-tyske grænse for at hjælpe en afghansk flygtningefamilie.

En beslutning, som nu kan ende med at koste ham en bødestraf.

Historien om hans hjælpeaktion trak overskrifter i medierne. "Mand anholdt for at hjælpe asylansøgere", skrev TV 2 | ØSTJYLLAND dengang.

I dag står Peter for første gang frem og fortæller, hvad der helt præcist skete. Han ønsker at være anonym af hensyn til sin familie. Navnet Peter er opdigtet, men hans identitet er redaktionen bekendt.

Følelse af afmagt

Historien begynder en septemberdag i år, hvor Peter sidder foran sit tv et sted i Østjylland og ser billeder af flygtninge og immigranter vandre på den sønderjyske motorvej.

- Et eller andet sted, så tænker jeg bare, at det her ikke er i orden. Det er ikke rimeligt, siger Peter om den følelse af afmagt der ramte ham.

Det er særligt billederne af børn, som gør indtryk. Peter er selv familiefar og træffer i det øjeblik en hurtig beslutning. Han vil gøre rejsen lettere og mere komfortabel for en enkelt flygtningefamilie.

Kort efter sætter han sig ud i sin bil og kører til togstationen i Flensborg. Målet er at finde en familie, som har brug for hjælp.

Fremme ved stationen parkerer han sin bil og går indenfor i ankomsthallen:

- Jeg tager kontakt til en familie og tilbyder dem et lift, og de siger ja tak, fortæller Peter.

Vidste ikke, det var ulovligt

I alt fem flygtninge kravler indenfor i hans bil. Tre voksne mænd og to børn. En lille pige og en lidt større, forklarer han

Familien ønsker at rejse til Sverige, så Peter kører dem til Grenaa, hvor de kan tage færgen til Varberg. Med bilen fuld af flygtninge ankommer han til havnen i Grenaa blot 20 minutter før afgang.

Hans passagerer når aldrig ombord på færgen. Politiet kommer hen for at anholde både familien og Peter, som bliver taget med på politigården.

Anholdelsen kommer som et chok for den østjyske mand, der på det tidspunkt ikke har overvejet, at handlingen kan være strafbar:

- Det virkede logisk og normalt på det tidspunkt. Det var ikke anderledes end at tage en blaffer med op.

Ikke gentage køreturen

Køreturen med flygtningene fra Flensborg til Grenaa var ifølge Østjyllands Politi og anklagemyndigheden ulovlig. Peter er nu tiltalt for overtrædelse af udlændingeloven, der handler om at hjælpe udlændinge ulovligt rundt i landet.

På spørgsmålet om, hvorvidt han har fortrudt køreturen fra Tyskland til Danmark, svarer han, at han aldrig vil gøre det igen.

- Jeg tror grundlæggende, det ligger i os alle sammen, at vi gerne vil hjælpe, hvis vi kan. Man kan så bare sige, at den måde jeg gjorde det på, var bare ulovlig. Og det var dumt.

Anklagemyndigheden ser Peters sag som en prøvesag og går ifølge vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen efter en bødestraf.

Du kan et tv-indslag om Peter og hans historie i videoen øverst i artiklen. Af hensyn til hans anonymitet er hans stemme forvrænget og hans ansigt mørklagt.

Østjyde tiltalt: Gav afghanere et lift til Grenaa

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 17.47.44

playAarhus Universitetshospital laver forsøg med hjemme-coronatest

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 21.05.06

play Uenighed om regeringens kritik af langsomme lyntest: - Det er svært at gøre det hurtigere, end vi allerede gør

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 19.45.37

Stor uenighed blandt politikere om oversvømmelser - kroejer står i midten og venter

20141217-173032-A-1920x1920we

play Ny rapport viser: Passiv rygning fra e-cigaretter skader

P-skilte_Ørneredevej_1-01[2]

Marselisborgskovene får nye p-regler - nu er det slut med at parkere i vejsiden

Hjemløs gade hus forbi

Smitten banker på hos østjyske hjemløse: - De skal vaccineres nu