Østjylland slap nådigt fra uvejr: Ingen skybrud i nat

DMI havde varslet om risiko for skybrud i det østjyske i nat, men så slemt blev det slet ikke

Selvom der ikke var skybrud i nat, er der dog mange synlige tegn på regnen her til morgen. Arkiv Foto: Michael Bernsdorff

Udsigterne var dystre, og mange havde helt sikkert bange anelser. Vejrprofeterne meldte om risiko for op til hele 50 mm regn i løbet af torsdag aften og nat. Heldigvis slap østjyderne nådigt.

- Samlet set fik den nordlige del af regionen omkring 10 mm fra kl. 20 i går til kl. 5 i morges. Og den sydlige del fik en smule mindre, fortæller den vagthavende hos DMI, Frank Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Regnen siler ned: Har fået to ugers regn på fire timer

Det blev altså ikke nær så slemt som forudsagt, og ifølge ham skyldes det, at skybrudsprognoser altid skal ses med en stor grad af usikkerhed. Hvor uvejret rammer, og hvor meget der kommer, er svært at spå om.

- På Bornholm og Lolland var vi oppe i nærheden af skybrud, hvor der kommer 15 mm regn på en halv time. Også Roskilde og gæsterne på årets Roskilde Festival fik regnen at mærke i nat, hvor der inden for kort tid kom 10 mm, siger Frank Nielsen.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

  • Kraftig regn er når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.
  • Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

I Østjylland var den mængde dog over en meget længere periode. Hårdest ramt blev det nordlige Djursland, og det er også et af de steder, der forventes en del regn i dag.

- I hele regionen skal man regne med en gråvejsdag med regn og byger. Men vi snakker nok ikke mere end i gennemsnit 5 mm fordelt over hele fredagen. Lokalt kan der komme mere, siger Frank Nielsen.

Varslet om skybrud, der i første omgang også gjaldt dele af fredagen, er derfor ophævet for Østjylland.

01:00

VIDEO: Se TV 2 Vejrets vejrudsigt fra torsdag aften her.

Luk video