Musikhistorie: Salget af vinyler overhaler cd-salget i 2017

Sidste år blev salget af nye LP’er fordoblet herhjemme, og i Østjylland er der de seneste år åbnet flere nye vinylforretninger

Nålen er sat i rillen, anlægget er sat på phono, og nu pulserer den skrattende lyd ud af højttalerne. Det kunne lyde som beskrivelsen fra Den Gamles By 70’er-kollektiv, men beskrivelsen er tidstypisk for disse år.

Salget af vinyler bliver ved med at stige, og hos musikselskaberne brancheorganisation IFPI tør kommunikationschef Lasse Lindholm godt lægge hovedet på blokken.

- 2017 bliver året, hvor vinylen overhaler cd’en som danskernes fortrukne fysiske musikmedie, siger han og fortsætter:

- Det er måske det vildeste comeback i musikhistorien, når vi snakker formater. Folk havde vendt ryggen til LP’en og var ude og købe det samme album på cd ved årtusindeskiftet. Nu er det helt omvendt.

quote Det er måske det vildeste comeback i musikhistorien, når vi snakker formater.

Lasse Lindholm, kommunikationschef, IFPI

I 2004 blev der solgt nye LP-plader for 700.000 kroner i Danmark. Sidste år var salget steget til 23,9 millioner kroner, viser de officielle salgstal for pladebrancheorganisationen IFPI. En stigning på over 3000 procent.

Dertil kommer, at flere bands udgiver musik på vinyl udenom om musikselskaberne og mange mindre, uafhængige pladeforretninger importerer selv LP’erne. Det salg er ikke talt med de officielle salgstal for vinyler, så reelt er tallet langt højere.

De unge er også med

I Grenaa ligger Mermaid Music, som en af Østjyllands nyeste vinylforretninger. Ejeren, Keld Hermann, åbnede sin første musikforretning i byen i 1976, men han måtte lukke igen i 2010.

I 2014 var salgsprognoserne for vinyler medårsag til, at Keld Hermann trådte ind i branchen igen.

- Da salgstallene steg de første to år, så kunne det måske være et nostalgisk trip, men salget steg år efter år, og så turde jeg godt satse, siger Keld Hermann.

Kunderne er alt fra 15 til 90 år, og Keld Houmann er særligt glad for, at der kommer nye, unge kunder i butikken.

- Jeg synes, vinylen er smuk at se på, siger 22-årige Mathias Busse, der jævnligt handler i Mermaid Music .

Kammeraten Nicklas Bøgelund supplerer:

- Det er en helt anden oplevelse at høre en hel plade og gå hen og vende den, i stedet for at man lige kan shuffle en playlist.

Meget mere end nostalgi

Livsstilsekspert Anne Glad har også fulgt med i vinylens genblomstring.

- Det kunne jo ligne nostalgi, når vi begynder at købe vinyler igen, men i virkeligheden har køberne – de 25-35-årige – ikke levet første gang, vinylen var stor. De køber det altså af andre årsager, siger hun.

VIDEO: Se interviewet med Anne Glad om opsvinget i vinyl-salget. 

Faktisk viser en britisk undersøgelse fra sidste år, at der er større chance for, at folk køber vinyler, hvis de først har streamet musikken online, og Anne Glad mener, at vinyl ikke længere er en subkultur i Danmark.

- Sådan nogen som Tiger er gået ind i at begynde at trykke nogle af de gamle LP’er igen, så der er også nogle mainstreamkræfter, der pusher på det her markedet, siger hun. 

Du kan se mere om salget af LP-plader i videoen øverst på siden.