Musikere udsat for organiseret tyveri i Aarhus

Flere biler er i weekenden blevet udsat for organiseret tyveri under musikfestivalen SPOT i Aarhus. Musikudstyr til tusinde kroner er stjålet

Et chok mødte musiker Jeppe Vingum Jørgensen søndag formiddag, da han skulle hjem til København efter en vellykket musikfestival i Aarhus.

Sideruden på hans bil var smadret, og væk var hans guitar, pedalboard, tøj og computer. Genstande med en samlet værdi på op til 60-70.000 kroner.

- Jeg tænkte pis og lort. Det er skidetræls og uheldigt, og så tænkte jeg, at det nok var en enlig svale, siger Jeppe Vingum Jørgensen.

Men da tog han fejl. Flere hundrede artister var i Aarhus i weekenden for at deltage i SPOT Festival – her blev flere biler rippet, og musikudstyr for flere tusinde kroner er blevet stjålet ved Radisson Hotel midt i byen, hvor Jeppe Vingum Jørgensens bil også holdt tæt ved.

- Da jeg ringede til hotellet og forklarede situationen, som om det kun var mig, det var sket for, svarede de ’jamen du er da nummer syv, der ringer’, fortæller han.

Savner sin Gibson fra 1972

Østjyllands Politi har søndag modtaget flere anmeldelser om smadrede bilruder, hvor der er blevet stjålet punge, tasker og computere. Ifølge anmeldelserne er der i to af tilfældene stjålet musikudstyr.

Foruden Jeppe Vingum Jørgensen og hans venner, gik det udover Anders Kirkegaard, der også var i Aarhus for at spille til SPOT Festival. 

Da han og musikvennerne søndag formiddag kom ud til deres minibus på parkeringspladsen ved Radisson Hotel stod der kun en storetromme og nogle få stativer tilbage. 

I alt indeholdt bilen værdier for op mod 500.000 kroner - selv fik Anders Kirkegaard taget udstyr for omkring 100.000 kroner. 

- Jeg tror nærmest bare, jeg gik i chok. Der er mange af de ting, som jeg har forsikret, som ikke har den store affektionsværdi for mig, men mine guitarer gør sgu ondt, siger Anders Kirkegaard til TV 2.

- Det var nogle af de bedste guitarer, jeg har haft. En gammel Gibson fra 72’ kommer man ikke forbi hver dag.

Udover guitarerne mistede Anders Kirkegaard og hans venner en lånt mikserpult, flere keyboards og en bunke lydkort.

Musikere får jævnligt stålet udstyr

Det er ikke første gang, musikere har fået stjålet udstyr fra deres biler under SPOT Festivalen. Det fortæller festivalens leder, Gunnar Madsen. Han har kendskab til op mod fem andre tilfælde i løbet af festivalens 23 år gamle historie, hvor der på organiseret vis er blevet stjålet musikudstyr fra folks biler.

- Når der er en stor festival af vores karakter, hvor der er mange musikere i byen, så er det ingen hemmelighed, at der er dyre instrumenter rundt omkring. Så stiger sandsynligheden også for, at man som tyv kan finde noget, når man bryder ind i bilen, fortæller Gunnar Hansen, som ikke opfordrer musikerne til at efterlade de dyrebare genstande i bilerne.

Sådan så bilen ud, da Anders Kirkegaard og hans venner fandt den tømt for instrumenter søndag formiddag.
Sådan så bilen ud, da Anders Kirkegaard og hans venner fandt den tømt for instrumenter søndag formiddag.

Han tilkendegiver, at det kan være svært for artisterne at finde plads til udstyret. Derfor arbejder festivalen på at finde parkeringsarealer, hvor musikerne mod betaling i fremtiden kan efterlade bilerne under bemandet overvågning.

- Alle kender det ualmindeligt træls i, at det her sker. Det kan være et særligt stort problem for de, som har tracks liggende på deres computere og får dem stjålet, lyder det fra Gunnar Madsen.

Svært at finde plads til sig grej

Selvom musikerne ved, der er en risiko ved at efterlade sit udstyr i bilen, så kan det være svært at finde andre løsninger, fordi festivalen afholdes rundt omkring i byen, og der derfor skal transporteres og rykkes rundt dag til dag.

- Det er rimelig tunge ting. Det kunne ikke rigtig slæbes op på hotelværelset. Man kan altid være bagklog og sige, det var vores eget ansvar. Men på den anden side, når man spiller på en festival, bør der også være en form for sikkerhed, siger Anders Kirkegaard.

Jeppe Vingum Jørgensen er enig. Han havde forsøgt at gemme tingene under en presenning.

- Der var ikke noget synligt udadtil. Det kunne ligeså godt være haveaffald, siger han.