Minister var på inspirationstur i Østjylland

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil snakke med demensramte og pårørende forud for ny handleplan på demensområdet

01:32

VIDEO: Se et interview med Sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Politik er ikke noget, der bare bliver lavet bag et skrivebord. Det er sundhedsminister Sophie Løhdes (V) mantra, når hun nu skal i gang med at udarbejde en ny national handlingsplan på demensområdet.

Den taktik kom mandag til udtryk, da ministeren var på en slags inspirationstur rundt i Østjylland for at høre, hvad borgere med demens og deres pårørende mener, der kan gøres bedre.

Læs også Robotten Cille hjælper demente

Her lagde hun blandt andet vejen forbi en konference på VIA University College og demenscaféen Hjerterum i Aarhus samt Fårup Ældrecenter i Randers.

- For mig som minister er det afgørende, at den nationale demenshandlingsplan bliver til blandt alle dem, jeg vil kalde hverdagens ufrivillige eksperter. Dem, der har demens tæt inde på livet, siger Sophie Løhde til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Flere og flere demente

På ældrecentret i Fårup har man indført et tilbud kaldet "Aktivt Fællesskab", hvor man har gode erfaringer med besøgshunde, motion og socialt samvær som redskaber til at holde demensramte i gang.

Den slags tiltag er ifølge sundhedsministeren vigtige at skrive bag øret. Sophie Løhde havde derfor også både blok og kuglepen med sig på turen, så alle idéerne blev skrevet ned.

I dag lider omkring 84.000 danskere af en demenssygdom, viser tal fra Dansk Videnscenter for Demens. Et tal, som forventes at stige til over 100.000 inden for de kommende år.

Det er i takt med, at danskere bliver ældre og ældre, at der vil komme flere borgere med demenssygdomme. Det er den udfordring, som regeringens kommende demens-handlingsplan skal forsøge at afhjælpe.

Du kan se hele interviewet med sundhedsminister Sophie Løhde i videoen øverst i artiklen.