Kør pænt: Politiet holder øje ved de østjyske skoleveje

Ved mange skoleveje glemmer bilisterne at tænke på de mulige konsekvenser af deres handlinger. De kører for stærkt. Også om morgenen, når børnene er på vej til skole.

Politiet er hele ugen til stede ved skoleveje i hele landet. Foto: Rådet for Sikker Trafik

I årets anden uge vil politiet være klar med færdselskontroller på skoleveje i hele Østjylland.

Formålet er at minde bilisterne om, hvor vigtigt det er, at børnenes vej til og fra skole er sikker. 

Læs også Farlige situationer på skolevej i årevis: Nu gør kommunen noget

- Det er vigtigt at køre hensynsfuldt på skolevejene, hvor tusindvis af børn færdes hver dag. Vi stopper desværre alt for mange bilister, der har glemt at bruge sele på dem selv og deres barn, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdsels-center.

- Rigtig mange af bilisterne kører også for stærkt. Og vi ved at for høj fart er årsag til mange trafikulykker, lyder det.

00:56

Video: Forældre tror, de skal køre poderne helt ind i klasselokalerne, siger politikommissær i Færdselssektionen Amrik Singh Chadha, der leder indsatsen ved skolerne for Østjyllands Politi i uge 2.

Luk video

Sikkerhed for børn

Østjyllands Politi oplever trods utallige kampagner fortsat problemer med bilisterne ved skolerne. 

- Vi ser børn, der ikke er fastspændt og forældre, der tror, de skal køre poderne helt ind i klasselokalet. Ved nogle skoler, er der indkørsel og gennemkørsel forbudt, og alligevel ser vi, at der er nogen, der bruger det som smutvej, siger politikommissær i Færdselssektionen ved Østjyllands Politi Amrik Singh Chadha til TV2 ØSTJYLLAND. 

- De ting gør, at vores tilstedeværelse stadig er nødvendig derude.

I sidste ende handler det jo om børnenes sikkerhed. 

- Det er for, at børnene kan færdes sikkert, så vi opfordrer til, at man overholder de færdselsregler, der nu engang er gældende, lyder det fra politikommissæren.

Politiet tjekker både bilister og cyklister ved skolevejskontrollen i uge 2. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Kører for hurtigt

Politiet er med jævne mellemrum til stede på skolevejene, og da de i samme periode i januar 2018 kontrollerede trafikanterne på skolevejene, blev knap 4700 bilister sigtet for at køre for stærkt.

- Netop nu hvor det er mørkt, og sigtbarheden er dårlig i morgen- og eftermiddagstimerne, er det ekstra vigtigt at være opmærksom og overholde fartgrænserne, lyder opfordringen derfor fra politiassistenten.

Læs også Ny i trafikken: El-løbehjul slutter sig til bycyklerne

Kontrollen af bilisterne begynder mandag den 7. januar og varer hele skoleugen. Selv om det måske for nogen kan virke irriterende, er formålet med kontrollen helt klar: 

- Vi gennemfører kontroller på skolevejene for at passe på skolebørnene, siger Christian Berthelsen.

Cykler tjekkes også

Under kontrollerne vil politiet også holde øje med, om de cyklende skolebørn overholder færdselsreglerne og passer på sig selv i trafikken. Politiet vil f.eks. tjekke om børnene taler i håndholdt mobiltelefon, mens de cykler, har husket cykellygterne, og om de går eller cykler over for rødt.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at 10 gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken som 6-årige.

00:40

VIDEO: Politiet lavede også kontroller ved skolevejene i august 2018.

Luk video