Klokken 18.00: Knap 60 pct. har stemt

Folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet kan ende med en højere valgdeltagelse end ventet, vurderer forsker

Klokken 18 - to timer før valgstederne lukker - har 57,1 procent af vælgerne sat deres kryds for at være med til at afgøre EU-retsforbeholdets skæbne.

Det viser Ritzaus rundspørge til valgsteder og kommuner over hele landet med i alt 404.427 stemmeberettigede vælgere. Valgdeltagelsen ser ud til at blive højere, end valgforskere havde vurderet på forhånd.re.

Det er ottende gang, at vælgerne stemmer om et spørgsmål om EU-samarbejdet, og valgdeltagelsen ved de tidligere folkeafstemninger viser, at de har haft meget varierende greb i vælgerne.

Afstemningen om patentdomstolen i 2014 endte med en valgdeltagelse på 55,9 procent, hvilket er temmelig lavt efter danske forhold.

Afstemningen om Amsterdamtraktaten, der forberedte EU's udvidelse og gjorde blandt andet Schengensamarbejdet og asyl- og indvandringspolitikken overstatsligt, fik 76,2 procent af vælgerne hen at stemme.

Mange har stemt i Syddjurs

I Syddjurs Kommune tegner valgdeltagelsen også til at blive høj. Tal fra kommunen viser, at mange vælgere har været en tur i stemmeboksene inden klokken 17.00 - altså tre timer inden, at valgstederne lukker ned.

Her fremgår det, at 54,61 procent af de stemmeberettige ved Ebeltoft Idrætscenter havde stemt klokken 17.00. I Molshallen lyder tallet på 57,28 procent, og i Birkehuset har 53,71 procent afgivet deres stemme.

Folkeafstemning ringet ind på Silkeborgs største valgsted

Folkeafstemningen i 2000 om ja eller nej til euroen fik hele 87,6 procent af vælgerne til stemmeurnerne.

Flere stemmer end forventet

Valgdeltagelsen ved folkeafstemningen ligger klokken 16 11 procentpoint under deltagelsen på samme tidspunkt i en lignende rundspørge, som Ritzau lavede ved folketingsvalget i juni. Her havde lige under halvdelen af vælgerne stemt på det tidspunkt.

Valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, vurderer, at valgdeltagelsen klokken 16 tyder på en bedre valgdeltagelse end forventet på forhånd.

- Vi når ikke helt op på folketingsniveau, men måske et pænt stykke over resultatet fra afstemningen om patentdomstolen, da knap 56 procent stemte, siger valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

- Det ser ud til at blive nærmere de 70 procent end de 60, siger han.

Folketingsvalget i juni endte med en valgdeltagelse på 85,8 procent.

sø is vinter kulde frost

Politiet advarer om livsfare efter flere anmeldelser om leg på tynd is

Fatma Cetinkaya

play Farvel til politik: Fatma Cetinkaya genopstiller ikke

20200910-094247-A-1920x1280we

Britisk coronamutation fortsætter stigning i Danmark

sas.jpg

Efter nye mutationer vil partier og ekspert have krav om test og isolation

IMG_1108

Endnu en brand i forladt bygning

testfamiliee7b659b5-d96e-4134-a95b-341fc194b305

Lægefamilie var fanget i Australien - nu er de vendt hjem