Husker du storkonflikten i 98? Pludselig hamstrede alle gær

På denne dato i 1998 begyndte en af de største konflikter nogensinde mellem arbejdsgivere og ansatte. Den betød mangel på stort set alle fødevarer

Freddie Albæk var i 1998 driftsdirektør for Føtex og blev live på TV2 ØSTJYLLAND spurgt, hvilke varer han forventede, der kunne blive rift om under den storkonflikt, der lurede i slutningen af april. Svaret gær kom til at få kæmpe betydning.

- Jeg fortalte, at gær nok var en god vare at få fat i, for så kunne man lave sit eget brød. Derefter gik det amok, fortæller den nu pensionerede direktør til TV2 ØSTJYLLAND.

Kunderne stod tæt pakket i de østjyske supermarkeder for at hamstre gær og andre produkter. 
Kunderne stod tæt pakket i de østjyske supermarkeder for at hamstre gær og andre produkter. 

Han sidder i sit hjem i Hinnerup og kan se tilbage på en konflikt, der begyndte den 27. april 1998, og som varede frem til den 6. maj. I den periode var det efter hans kommentar på tv især gær, som kunderne handlede, hver gang der kom nye forsyninger på hylderne.

quote Vi så en helt vild eksplosion i salget af gær – muligvis kun på grund af min udtalelse

Freddie Albæk

- Vi så en helt vild eksplosion i salget af gær – muligvis kun på grund af min udtalelse. Både før selve konflikten og når vi var heldige at få ekstra gær hjem imens, hamstrede folk gær i stor stil, fortæller Freddie Albæk.

Konflikten opstod, da 450.000 ansatte i industrien strejkede, og det betød blandt andet, at supermarkedskædernes chauffører holdt op med at levere varer.

Mest hektiske dage nogensinde

- Vi forsøgte at leje varebiler selv, men adgangsvejene til vores lagre blev lukket, så til sidst kunne vi simpelthen ikke skaffe flere varer. Når vi endelig fik leveret gær til butikkerne, var alle revet væk på en halv time, siger Freddie Albæk.

Som direktør hos en af landets største supermarkeder husker han tilbage på tiden under storkonflikten med gru.

- Det var jo ikke fedt ikke at kunne levere til kunderne, og at der blev tumultagtige tilstande under hamstringen af gær, var vi kede af at se. Der blev kigget skævt til dem, der hamstrede, men vi havde slet ikke forestillet os de scener, siger den tidligere direktør.

Den 6. maj efter 10 dage greb regeringen med Poul Nyrup Rasmussen ind i konflikten, og de strejkende gik tilbage på arbejde.

Det var et sørgeligt syn, der mødte mange kunder i butikkerne i slutningen af april 1998.
Det var et sørgeligt syn, der mødte mange kunder i butikkerne i slutningen af april 1998.

- Så gik der nogle dage, inden vi var oppe at køre igen. Og så kunne vi puste ud efter de mest hektiske dage i min tid som chef, fortæller Freddie Albæk.

For nylig var en ny storkonflikt faktisk under opsejling, da tusinde ansatte skulle godkende en ny overenskomst. Konflikten blev dog afværget, selvom flere faggrupper – blandt andre falckreddere og slagteriarbejdere – har strejket siden.

Øverst på siden kan du se et indslag fra flere supermarkeder, der i 1998 oplevede hamstringen. Herunder ses indslaget efter konflikten, hvor de store tab gøres op.