Får undersøges for "ulve-spyt"

Eksperter skal lede efter DNA-spor fra ulv

02:14

1 af 2

Var det en ulv, der natten til mandag dræbte to får og angreb yderligere ni, der efterfølgende måtte aflives, eller var det ikke? Det spørgsmål stiller mange natur-interesserede sig i disse dage, og nu skal svaret findes ved DNA-analyser, oplyser Naturstyrelsen.

- Vi har taget et af de dræbte får med os, så vi kan forsøge at lede efter spor. Det er ikke umiddelbart til at se på biddene, om de kommer fra en hund eller en ulv. Derfor må vi prøve med mere avancerede løsninger,siger Steen Fjederholt, Naturstyrelsens vildtkonsulent i Midtjylland i en pressemeddelelse.

DTU Veterinærinstituttet vil således forsøge at finde spyt eller lignende DNA fra rovdyret, så det én gang for alle, kan blive slået fast, hvorvidt den jyske hede har fået besøg af en glubsk ulv.

- Fårene er dræbt få kilometer fra det sted, hvor et vildtkamera forleden tog et billede af et dyr, der højst sandsynligt er en ulv. Så selvfølgelig er den under stærk mistanke. Men vi ved det ikke, for hunde kan også lave denne slags skader, siger Steen Fjederholt.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man imidlertid på forkant med en potentiel ulve-invasion i den danske natur og foreslår, at man opretter en Vildtskadefond, der sikrer, at ingen lider økonomisk skade efter et besøg af en ulv.

- Vi skal sætte rammerne for ulven og sikre, at det flotte rovdyr bliver budt velkommen i Danmark frem for at være frygtet og uønsket. Derfor skal vi hurtigst muligt sætte en række initiativer i gang, der er med til at skabe plads til ulvene og være med til at mane frygten for, at ulven gør store indhug i husdyrbestandene til jorden, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Han henviser til, at en tysk undersøgelse viser, at under en procent af ulvens fødegrundlag kommer fra husdyr, mens mere end 50 procent af føden kommer fra rådyr.

Foreningen vil nu presse på for hurtigt at få skabt klare retningslinjer for ulvene i Danmark. Overfor Vildtforvaltningsrådet vil Danmarks Naturfredningsforening foreslå en række initiativer.

- Vi ønsker blandt andet, at ejeren af tamdyrene skal være forpligtet til at sikre, at dyrene er i en indhegning med el-hegn, som opfylder en række specifikke krav. Omvendt får man så erstatning, hvis ulve alligevel tager dyr fra indhegningen, lyder det fra biologen.

Se et tv-indslag om ulven på spil her øverst på siden.