Dansk vindviden forsvinder til udlandet

Vindmøllekoncernen Vestas med hovedsæde i Randers har svært ved at rekruttere kloge hoveder.

Kampen om de kloge hoveder inden for vindmølle-industrien stiger til nye højder.

Verdens største vindmølleproducent, danske Vestas, vurderer, at fire ud af fem nye stillinger indenfor forskning i og udvikling af moderne vindmøller i dag etableres langt uden for Danmarks grænser.

Og konkurrencen om vidensmedarbejdere i vindmølleindustrien vil stige yderligere. Det skriver dagbladet Børsen.

- Hvis Danmark skal gøre sig noget håb om at bevare en position på dette marked, skal investeringerne i forskning og uddannelse stige radikalt. Desuden skal infrastruktur, laboratorier og testfaciliteter, på universiteterne opgraderes, siger den øverste direktør for forskning og udvikling i Vestas, Finn Strøm Madsen.

Med i dag 1400 ansatte i Vestas' R&D-afdeling (research and developement - på dansk forskning og udvikling) leder Finn Strøm Madsen verdens største udviklingscenter for vindkraft. Han står til at ansætte 500 nye medarbejdere inden for forsknings- og udviklingsområdet i år.

Langt de fleste af dem bliver imidlertid placeret i Vestas' udviklingscentre uden for Danmark, og det er der ifølge Finn Strøm Madsen en god forklaring på.

- De to største vindenergimarkeder i verden er Kina og USA. De to lande vil i løbet af de kommende fem år investere omkring 1200 mia. kr. i vedvarende energiteknologier. Det er radikalt mere end Danmark og EU, siger Finn Strøm Madsen.

<i>Kilde: Dagbladet Børsen</i>