Verner stinker af lort helt uden at være flov over det

Kloakmestrene lugter af lort og så er de i øvrigt flove over at indrømme, hvad de arbejder med. Sådan lyder nogle af fordommene, som vi konfronterede Kloakdoktoren med.

- Jeg er ikke flov over det mere. Men der var da en episode for 25 år siden med en, som jeg godt kunne lide...

56-årige Verner Haulrik Kristiansen er en af omkring 2600 kloakmestre i Danmark. Han kalder sig selv kloakdoktoren. Han fikser nemlig vores kloakker, når der er bøvl med dem. Det er uanset, om de skal renses for fedtrester fra køkkenvasken, eller om de skal tømmes for lort.

56-årige Verner Haulrik Kristiansen - alias Kloakdoktoren - har været kloakmester siden 1991. Han tager fordommene om sit erhverv med ophøjet ro.
56-årige Verner Haulrik Kristiansen - alias Kloakdoktoren - har været kloakmester siden 1991. Han tager fordommene om sit erhverv med ophøjet ro. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Løgn gav bagslag

Fordommene om det slamsugende folk er mange. For eksempel tror en del, at kloakmestre er flove over jobbet. Og dermed tilbage til episoden for 25 år siden.

- Hun spurgte mig om, hvad mit job var, og så sagde jeg bare, at jeg var murer. Det var meget nemmere, for det vidste hun, hvad var. Så skulle jeg ikke til at stå og forklare, fortæller han.

Løgnen gav dog hurtigt bagslag for kloakdoktoren.

- Det værste var, at så kom der en anden, som sagde "hva' så, kloakmester" til mig. Så gik det i vasken, og så rendte han med hende i stedet for. Sådan noget pis, siger Verner Haulrik Kristiansen, griner og konstaterer, at han da ikke rendte rundt og råbte "JEG ER KLOAKMESTER", da han var ledig på markedet og skulle score.

Stinker af lort

En fordom er, at I stinker af lort...

- Ja.

quote Vi sidder jo ikke og roder i lortet.

Verner Haulrik Kristiansen, kloakmester

Gør du det?

- Jamen det kan vi jo godt gøre, når vi har været ude. Specielt bilerne kan godt lugte, men ellers lugter vi jo ikke mere end så mange andre. Og når vi kommer hjem, så kan man jo smide sit tøj, tage et bad og så tage hjem. Vi sidder jo ikke og roder i lortet.

Verner Haulrik Kristiansens datter, som går i 8. klasse, er tidligere blevet drillet lidt med, at hendes far kører rundt i biler med lort i. Drillerierne har gået på, at det er klamt og ulækkert.

- Men det er jo noget sludder. De skulle bare prøve ikke at komme på lokum. Så ville de lære det, siger Verner Haulrik Kristiansen.

Kun ufaglærte mænd

Han kan godt følge den fordom, som går på, at kloakmestre kun er mænd, og at de er ufaglærte.

- Det passer fint nok. Men du kan ikke læse dig til, hvordan du får slangen til at køre i et rør. Det skal du lære fysisk. Man behøver ikke den store uddannelse, men derfor skal man stadig være kreativ og skarp i hovedet. Det kan godt være, at vi ikke kan regne, men vi kan regne det her ud, konstaterer han.

Verner Haulrik Kristiansen er klar over, at der florerer mange fordomme om netop hans slags, men det rører ham ikke særligt.

- Det må folk selv om. Jeg tror, der er fordomme om alle. Det er jo en del af vores kultur, at der er fordomme, og at vi kan snakke om tingene og lave sjov med det. Det er jo også det, der gør, at vi får afklaret, hvad de forskellige ting er.