Tre terrorsigtede fængsles på mistanke om bombeplaner

To mænd og en kvinde mistænkes for at forberede fremstilling af bomber, der skulle bruges ved terrorangreb.

Syv politikredse var indblandet i onsdagens aktion. Heriblandt Østjyllands Politi. Billedet her er taget fra en af politiets aktioner i Aalborg Øst. Foto: Henning Bagger - Ritzau/Scanpix

To mænd og en kvinde, som er sigtet for at forberede bombesprængninger, skal siddet varetægtsfængslet foreløbigt indtil 8. januar 2020.

Grundlovsforhøret begyndte torsdag kort før middag. Efter mere end ni timer med afhøringer og dokumentation - afbrudt af enkelte pauser - er dommer Poul Gorm Nielsen kommet frem til en afgørelse i Københavns Byret.

Læs også Ni anholdte er sigtet i terrorsag, mens 13 er løsladt

Dommerens begrundelse for at fængsle de sigtede er, at der er grund til at antage, at kvinden og de to mænd vil vanskeliggøre politiets videre efterforskning af sagen, hvis de er på fri fod.

En af de sigtede har valgt at kære afgørelsen om fængslingen, mens en anden har bedt om betænkningstid til at overveje, om afgørelsen skal kæres.

Forsøgte at fremstille bomber

I sigtelsen er politiets påstand formuleret sådan, at de anholdte skal have forsøgt at fremstille "en eller flere bomber til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet".

Men der er ingen nærmere beskrivelse af, hvor eller hvornår terrorhandlingerne skulle finde sted.

Jeg kan bekræfte, at Østjyllands Politi har taget del i den store, koordinerede aktion.

Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør, Østjyllands Politi

Kvinden er 38 år. Mændene er begge 21 år. Overordnet er de sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 stk. 1, der er en terrorbestemmelse.

De blev alle tre anholdt som led i en storstilet antiterror-aktion gennemført onsdag af PET og flere af landets politikredse.

Også aktioner i Østjylland

Blandt de involverede politikredse var Østjyllands Politi.

Endnu er det dog ikke kommet frem, hvor og hvornår der har været aktioner i Østjylland. 

Læs også Seks mænd og to kvinder fremstilles i grundlovsforhør efter politiaktion

Eneste melding, der er kommet frem, er, at politikredsen var en del af indsatsen. 

- Jeg kan bekræfte, at Østjyllands Politi har taget del i den store, koordinerede aktion, oplyste chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Mistænkt i flere sager

Sigtelsen mod de tre vedrører to perioder. Først skal de i månederne op til 18. april i år have forsøgt at skaffe sprængstoffer og komponenter til TATP, som også kendes som "Satans mor".

Forsøget skal være fortsat i en ny periode fra 4. oktober og frem til anholdelsen onsdag. I den mellemliggende tid har de to sigtede mænd ifølge DR's oplysninger været fængslet i en sag om brandstiftelse.

I den sag var de mistænkt for at have sat ild på en bus på Amager.

Ni af de anholdte fra den store politiaktion er torsdag blevet fremstillet i tre forskellige grundlovsforhør - to af retsmøderne har fundet sted i Dommervagten ved Københavns Byret.

Nægter sig skyldige

Mændene i sagen om forberedelse af bombesprængninger nægter sig skyldige. Det kom frem under den første del af grundlovsforhøret, hvorefter dørene blev lukket for pressen.

På det tidspunkt kunne kvindens forsvarer endnu ikke oplyse, hvordan hun forholder sig til anklagen mod hende - og det er altså fortsat uvist.

Læs også Christians datter blev krænket seksuelt: - Det store låg lægges på i dag

Det andet grundlovsforhør ved Dommervagten i Københavns Byret er sent torsdag aften stadig i gang.

Det tredje grundlovsforhør med relation til onsdagens politiaktion blev afviklet ved Retten i Odense tidligere på dagen, og her blev en mand varetægtsfængslet i fire uger.

Det vides ikke, hvad manden er sigtet for, fordi grundlovsforhøret foregik for dobbeltlukkede døre.