Styrelse advarer: Brug ikke legetøj som chokoladeform
Legetøj som chokoladeforme er en rigtig dårlig idé. Alligevel bliver alternative, kreative støbeforme til den populære spise delt på sociale medier. Nu advarer Fødevarestyrelsen.
Julen er hjerternes fest. Og i mange tilfælde også chokoladens fest.
Der støbes alverdens chokolader i diverse forme hele året - men særligt i denne juletid er det populært. Når man støber, skal man dog huske at bruge forme, som er beregnet til fødevarer. Andet kan nemlig være sundhedsskadeligt.
Derfor har Fødevarestyrelsen på Facebook advaret mod at bruge det populære pop-it-legetøj, som ligger på mange danske børneværelser, til chokoladen.
- Det kan ikke nytte noget at bruge alle mulige andre ting end det, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer. Det kan måske afsmitte forskellige stoffer, som man ikke har styr på. Det kan have en sundhedsskadelig effekt, siger Henrik Nielsen, chef for kemi og fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen.
Deler kreativitet
Han understreger, at det drejer sig om alle typer alternative forme, som ikke er godkendt til fødevarer. Grunden til, at opslaget drejer sig om pop-it-legetøjet, er, at der på sociale medier florerer videoer, hvor netop det stykke legetøj er brugt som chokoladeform.
Tidligere har Fødevarestyrelsen også på sociale medier været ude og fraråde brugen af tagrender som støbeform til madvarer. Det skete i forbindelse med, at en deltager i DR's 'Den Store Bagedyst' i bedste sendetid gjorde brug af den alternative form for form.
Kreativiteten i køkkenet fejler altså ikke noget. Men man skal passe på, advarer Henrik Nielsen.
- Jeg tror altid, man har været kreativ. Men der er en tendens til at udstille det noget mere på sociale medier og udveksle erfaringer, siger han.
Hormonforstyrrende
Men kan det virkelig være så slemt at bruge legetøj som støbeform? På den korte bane, nej, men man skal alligevel være forsigtig og lade være med at bruge ikke-godkendte remedier.
- Vi er ikke så nervøse for akut forgiftning. Der skal som regel temmelig meget til. Men det kan for eksempel virke hormonforstyrrende. Drenge har en fertilitet, som er under pres, og piger kommer tidligere i puberteten. Der er mange tegn på, at vi skal passe på hormonforstyrrende stoffer. Det er ikke meningen, at man skal bruge uegnede materialer til madlavning, slår Henrik Nielsen fast.
Han tror ikke, at folk er ligeglade med anbefalingerne.
- Men måske mangler der lidt viden om, hvor risikoen ligger. Der kan være en nonchalant holdning til, at hvis det kun er den ene gang, så sker der nok ikke noget, siger han.
Har ens barn en enkelt gang eller to har været udsat for at spise chokolade støbt fra en ikke-godkendt form, så behøver man ikke være specielt bekymret - men man skal naturligvis sørge for, at det ikke er en ting, børnene - og en selv - bliver eksponeret for jævnligt.