Støjberg går af som næstformand i Venstre efter opgør med Ellemann

Efter strid om melding om mulig rigsretssag mod Støjberg går hun nu af som næstformand i Venstre.

Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre. Det skriver hun på Facebook. Det sker efter ønske fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, skriver hun.

- Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det blandt andet skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager.

- Nu skal Venstre finde en ny næstformand. Sådan går det engang imellem i politik. Men uanset hvilke poster jeg bestrider, så skal I vide, at jeg kæmper for den politiske linje, som jeg ved, at I alle kender så godt, skriver Inger Støjberg.

Inger Støjberg går af som næstformand i Venstre efter en dramatisk aften, hvor der har været møde i Venstres forretningsudvalg.

Ved seneste folketingsvalg fik Jakob Ellemann-Jensen 19.388 personlige stemmer, og dermed blev han den politiker med næstflest personlige stemmer i Østjyllands Storkreds - kun overgået af Nicolai Wammen.
Ved seneste folketingsvalg fik Jakob Ellemann-Jensen 19.388 personlige stemmer, og dermed blev han den politiker med næstflest personlige stemmer i Østjyllands Storkreds - kun overgået af Nicolai Wammen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Mødet kom i stand, efter at Jakob Ellemann-Jensen, der er valgt her i Østjyllands Storkreds, meldte ud, at Venstre vil støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, såfremt der findes grundlag for det. Den melding har Støjberg højlydt undret sig over.

Inger Støjberg skriver desuden, at en række medlemmer af Venstres forretningsudvalg foreslog hende at tage orlov.

- Men det var magtpåliggende for Jakob, at jeg skal gå helt af som næstformand nu, skriver hun.

Hun skriver desuden, at hun er overrasket over, at sagen er endt, hvor den er.

Ulovlig instruks

Sagen, der muligvis kan føre til en rigsretssag, omhandler en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg som minister. Den fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af hvert enkelt par.

Instruksen om at adskille asylpar var klart ulovlig, konkluderede også Instrukskommissionen i sin delberetning. Den kom tidligere i december.

Derudover blev det konkluderet, at Støjberg blev advaret om ulovligheden, og at Folketinget efterfølgende blev vildledt om forløbet.

Kommissionen har dog ikke fundet beviser for, at den daværende minister gav en direkte ordre om at bryde loven.

Ved seneste folketingsvalg fik Jakob Ellemann-Jensen 19.388 personlige stemmer, og dermed blev han den politiker med andenflest personlige stemmer i Østjyllands Storkreds - kun overgået af Nicolai Wammen.

Kristian Jensen om Støjbergs ageren: Uhørt og utilgiveligt

Tidligere næstformand i Venstre Kristian Jensen mener, at Støjberg har opført sig "uhørt og utilgiveligt".

Det skriver han på Facebook.

- I de seneste 48 timer har Inger valgt at undsige Jakob (Ellemann-Jensen, formand for Venstre, red.), undsige forretningsudvalget og undsige Venstre. Det er ikke acceptabelt. Det er uhørt og utilgiveligt, skriver han.

20210107-113242-L-1920x1054we

Vinterens koldeste nat og morgen: Mere end 10 graders frost

Else Jensen coronavaccination Plejehjemmet Ankersgade første vaccine

Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Forsker: Lyntest ved køkkenbordet kan fange smittede

Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

Sommerhus

play Tidlig rift om sommerhuse: - Hylderne er næsten tomme

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig