Så mange juleindbrud var der i din kommune

Antallet af indbrud i private hjem over julen i Østjylland er igen faldet.

Julen er hjerternes fest, og historisk set har det også været indbrudstyvenes fest.

Men igen i 2021 faldt antallet af anmeldte indbrud i julen i Østjyllands Politikreds. 

Det viser en opgørelse fra Østjyllands Politi.

103 østjyder har i løbet af jul og nytår været udsat for indbrud i deres hjem – et fald på knap 15 procent sammenlignet med 2020, hvor der ellers også blev begået relativt få indbrud i juledagene med 121.

I 2019 blev der med 240 indbrud begået over dobbelt så mange juleindbrud som i 2021.

- Mange har været hjemme i juledagene, og hvis man ikke selv var hjemme til at holde øje med sit hus, så var der stor sandsynlighed for, at én af naboerne var, siger vicepolitiinspektør Camilla Nielsen i Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

- Så det har formentlig været ret svært at være indbrudstyv denne jul, ligesom det også var tilfældet sidste jul.

Markant fald i Randers, nul indbrud på Samsø

Det er særligt i Randers og Syddjurs Kommuner, at der er sket et markant fald, mens der i Favrskov Kommune er sket et mindre fald.

I Randers Kommune er antallet af indbrud i julen faldet fra 31 til 12.

Sådan har juleindbruddene i Østjylland fordelt sig de seneste fire år.
Sådan har juleindbruddene i Østjylland fordelt sig de seneste fire år. Foto: Østjyllands Politi

I Aarhus, Norddjurs, og Odder Kommune har der været lidt flere indbrud end i julen 2020, men stadig markant færre end årene før.

Borgerne på Samsø har igen i 2021 var forskånet for indbrud i juledagene.

- Det er rigtig positivt, at der overordnet set er færre østjyder, der er blevet udsat for den ubehagelige oplevelse, det er at komme hjem til et gennemrodet hus efter en juleferie, siger Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi.

- Og selvom vi kan give corona skylden for meget, så tror jeg også, at det er et udtryk for, at borgerne generelt er blevet bedre til at sikre deres hjem og holde øje for og med hinanden.

Politiets fem gode råd til at undgå indbrud

  1. Vær en god nabohjælper: Lav en aftale med naboerne om, at I holder øje med hinandens huse, når I er væk. Få naboen til at tømme din postkasse og parkere en bil i din indkørsel, når du er væk, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.
  2. Gør døre og vindue svære at bryde op. Brug gode solide låse, døre og sikrede vinduer, der gør det mere besværligt for tyven at bryde ind.
  3. Sæt tænd/sluk-ure så der i perioder er lys indenfor. Sørg for god belysning udenfor – fx med sensorstyret lys. Det signalerer liv og forhindrer tyven i at arbejde uset.
  4. Gem værdigenstande væk. Fjern Ipad’en fra vinduet og sæt værdigenstande lidt væk, så de ikke kan ses udefra.
  5. Ring 112, hvis du ser en tyv i færd med at bryde ind. Ring 114, hvis du ser mistænkelige personer, der lusker rundt i nabolaget.


Kilde: Østjyllands Politi